Alkoholiziran zapeljal s ceste, sopotnik utrpel poškodbe


Celjski policisti so predsinočnjim okoli 22. ure obravnavali voznika, ki je v Liscah pri Celju zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo in vožnje pod vplivom alkohola, zapeljal z vozišča.  

Preizkus z alkotestom je pokazal, da je imel voznik 1,8 promila alkohola v krvi. V prometni nesreči se je lažje poškodoval eden od sopotnikov v osebnem vozilu. Voznika bodo kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja nevarne vožnje.

Ob tej priložnosti policisti udeležence cestnega prometa pozivajo, naj bodo pri vožnji odgovorni, tako do sebe, kot do vseh ostalih udeležencev cestnega prometa. Spoštujejo naj cestno prometne predpise. Hitrost vožnje naj prilagodijo omejitvam, razmeram na voziščih in svojim zmogljivostim. Nikar pa naj ne vozijo pod vplivom alkohola in prepovedanih drog.

Že pri enem promilu alkohola v krvi je bistveno motena reakcija oči na svetlobo, prav tako je tudi bistveno zožen zorni kot oči, kar pomeni, da se težko prilagajamo svetlobnim spremembam in ne moremo  pravočasno dojemati, kaj prihaja z naše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih. Za polovico se zmanjša ocenjevanje globine prostora in pozornost, zaradi česar nismo sposobni voziti s primerno razdaljo. Naše reakcije so  prepozne in napačne, na določene nevarnosti sploh nismo več sposobni reagirati. Zato pogosto pride do naletov.

Prav tako se povečuje reakcijski čas in čas ustavljanja, možnost udeležbe v prometni  nesreči se pri enem promilu alkohola poveča za najmanj 25-krat.