Avtocestna policija Celje preprečila nadaljnjo vožnjo pijanemu bosanskemu vozniku


Specializirana enota avtocestne policije Celje, ki je z delovanjem začela nekaj dni nazaj, je na avtocesti preprečila nadaljnjo vožnjo močno pijanemu bosanskemu vozniku.

Policisti Specializirane enote avtocestne policije Celje so danes, nekaj čez polnoč, obravnavali 31-letnega voznika osebnega avtomobila, državljana Bosne in Hercegovine, z urejenim statusom v Republiki Sloveniji, ki je vozil po avtocesti iz smeri Maribora proti Celju. Ker je kazal znake alkoholiziranosti so policisti opravili preizkus z alkotestom, ki je pokazal, da je imel voznik 0,99 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka. Vozniku so prepovedali nadaljnjo vožnjo, sledi obdolžilni predlog.

Pri tem policisti znova opozarjajo, da je problematika alkohola v cestnem prometu tudi na našem območju vse preveč prisotna. Alkohol v zadnjih letih botruje najmanj tretjini smrtnih prometnih nesreč. “Naj znova spomnimo, da je že pri enem promilu alkohola v krvi bistveno motena reakcija oči na svetlobo in da je bistveno zožen zorni kot oči, kar pomeni, da se težko prilagajamo svetlobnim spremembam in ne moremo pravočasno dojemati, kaj prihaja z naše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih. Za polovico se zmanjša ocenjevanje globine prostora in pozornost, zaradi česar nismo sposobni voziti s primerno razdaljo. Naše reakcije so prepozne in napačne, na določene nevarnosti sploh nismo več sposobni reagirati. Zato pogosto pride do naletov. Kar je še posebej nevarno na avtocestah, kjer so dovoljene hitrosti večje. Prav tako se povečuje reakcijski čas in čas ustavljanja, možnost udeležbe v prometni nesreči se pri promilu alkohola poveča za najmanj 25- krat. Alkohol ne sodi v promet, zato nikar ne vozite če ste pili alkoholne pijače,” opozarjajo na PU Celje.