Celjski kriminalisti ovadili 46- in 56-letnika, ki sta gojila in preprodajala konopljo

28. 06. 2013 09:00

Kriminalisti in policisti Policijske uprave (PU) Celje so 19. 6. 2013 zaključili obsežno preiskavo  kaznivih dejanj Neupravičene proizvodnje in prometa z mamili (186/I-III člen Kazenskega zakonika Republike Slovenije KZ-1), v okviru katere so kazensko ovadili 46 in 56-letnega osumljenca, oba z območja PU Celje. Zoper njiju so podali kazensko ovadbo na pristojno Okrožno državno tožilstvo Celje zaradi utemeljenega suma storitve desetih kaznivih dejanj.

V času preiskave so na podlagi pisnih odredb preiskovalnega sodnika pri obeh osumljencih opravili hišni preiskavi in preiskavi vozil. Obema osumljencema so odvzeli prostost v skladu z določili Zakona o kazenskem postopku (ZKP-1).

Z obsežno preiskavo zgoraj navedenih kaznivih dejanj so kriminalisti in policisti PU Celje pričeli v decembru 2012. Zoper osumljena so bile uporabljene klasične metode policijskega dela ter uvedeni prikriti preiskovalni ukrepi, s katerimi so bili pridobljeni dokazi o izvrševanju organiziranih oblik kaznivih dejanj. Ugotovljeno je bilo, da sta kot glavna akterja kriminalne združbe, najmanj na naslovih bivanja organizirala vzgojo rastlin pod umetnimi pogoji  in s tem skozi daljše časovno obdobje (na eni lokaciji od leta 2005) pridelovala konopljo, katerih zreli cvetovi vsebujejo psihoaktivno snov Tetrahidro-kanabinol (THC).

V preiskavi so bila prav tako pridobljena dokazna dejstva o sodelovanju osumljenih v Republiki Sloveniji s kriminalno združbo z območja Republike Hrvaške, na območju katere je bil v letu 2012 v najetem skladišču odkrit večji nasad konoplje (3.559 sadik)  z opremo za gojenje pod umetnimi pogoji.

V času izvajanja ukrepov kriminalistične policije in pri hišnih preiskavah so kriminalisti odkrili in zasegli:

–       dva prostora za gojenje in pridelavo prepovedane droge konoplje;

–       544 sadik rastline konoplja v različnih fazah zorenja;

–       250 gramov posušenih cvetov prepovedane konoplje, vakumiranih in pripravljenih za nadaljnjo prodajo;

–       večjo količino opreme  za gojenje konoplje (žarnice, transformatorji, karbonski filtri…);

–       pripomočke za preprodajo droge (tehtnice, aparate za vakumsko pakiranje…).

Po končani preiskavi sta bila oba osumljenca zaradi pripornih razlogov, skupaj s kazensko ovadbo privedena na Okrožno sodišče Celje. Po zaslišanju je bil njiju odrejen pripor.

Vir in foto: PU Celje

Oznake: , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
177 queries in 0,528 seconds.