Celjski kriminalisti po obsežni preiskavi ovadili tri preprodajalce drog


zasezena_droga_1Kriminalisti in policisti Policijske uprave Celje so ob usmerjanju Specializiranega državnega tožilstva v Ljubljani in v sodelovanju z varnostnimi organi Republike Hrvaške ter Upravo kriminalistične policije GPU zaključili obsežno preiskavo kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami po čl. 186/I-III Kazenskega zakonika. Zaradi suma storitve šestih kaznivih dejanj so kazensko ovadili tri osebe, stare od 27 do 43 let. Dva sta državljana Republike Slovenije, eden pa je državljan Republike Hrvaške.

Kriminalisti so z obsežno preiskavo začeli decembra lani in so zoper osumljene uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe. Med preiskavo so pridobili dokaze o delovanju mednarodne kriminalne združbe, ki je izvrševala kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, s tem da je organizirala prevoz najmanj 50 kilogramov prepovedane droge amfetamin iz Nizozemske v Slovenijo, kjer so drogo shranili  ter jo preprodajali na območju Slovenije in Hrvaške. Med izvajanjem ukrepov in na hišnih preiskavah so osumljenim zasegli 12,2 kg prepovedane droge amfetamin in 200 g prepovedane droge heroin.

zasezena_droga_6

Kriminalisti so pri hišni preiskavi ugotovili, da sta osumljenca, doma z območja Policijske postaje Slovenske Konjice, 7,5 kg prepovedane droge amfetamin skrivala v  vinogradu v bližini njune stanovanjske hiše. Drogo sta zapakirala v PVC zabojnike in steklenice ter jo zakopala v zemljo in zakopano skrbno prekrila s travo ter odpadnim listjem. Službeni pes, specializiran za iskanje prepovedanih drog, je v enem primeru nakazal, da je zaznal sumljivo snov. Policisti in kriminalisti so nato z vilami in drugim orodjem prekopali večji del vinograda in našli še ostalo zakopano prepovedano drogo in elektronsko tehtnico ter ALU folijo. V stanovanjski hiši so našli še manjši  zavitek prepovedane droge konoplje in 2 kg kreatina, ki služi kot snov za večanje volumna prepovedane droge, sicer pa se uporablja kot  prehranski dodatek pri športu.

Celjski kriminalisti so ob zaključku preiskave odvzeli prostost ženski, stari 27, in moškemu, staremu 38 let, doma z območja Policijske postaje Slovenske Konjice. Moškega so privedli k preiskovalnemu sodniku, ki mu je odredil sodno pridržanje.

Hrvaškemu državljanu, doma z območja Krapine, ki je bil v Sloveniji že obravnavan za kazniva dejanja z elementi organizirane kriminalitete, so prostost (hkrati s še šestimi osumljenimi) odvzeli hrvaški varnostni organi in je že v priporu.

Osumljeni bi s prodajo zasežene droge amfetamin na drobno dobili najmanj 240.000 €, pri prodaji na debelo pa okoli 36.000 €. S prodajo zaseženega heroina na drobno bi iztržili okoli 10.000 €,  s prodajo na debelo pa okoli 4. 000 €.