Celjski kriminalisti zaključili s preiskavo goljufij dveh gospodarskih družb iz območja Celja

22. 04. 2013 11:53

Celjski kriminalisti so v preteklih dneh na  Okrožno državno tožilstvo v Celju podali kazensko ovadbo zoper dve osebi zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj Goljufije po 217. členu Kazenskega Zakonika (KZ) oz. po 211. členu Kazenskega zakonika (KZ-1) in kaznivo dejanje Poslovne goljufije po 228. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), so sporočili iz PU Celje.

Kazniva dejanja se nanašajo predvsem na poslovanje dveh gospodarskih družb iz območja Celja in na nezakonita ravnanja njihovih odgovornih oseb pri najemanju kreditov oziroma posojil in pri poslovanju s poslovnimi partnerji.

V prvem primeru je bila kazenska ovadba podana zoper dve odgovorni osebi in se nanaša na pridobitev bančnih kreditov dveh gospodarskih družb iz območja Celja v znesku 1,75 MIO EUR.

Kriminalisti sumijo, da sta zastopnika gospodarskih družb iz območja Celja leta 2008 lažnivo prikazovala, da družbi potrebujeta denar za začetek gospodarskega posla v tujini (Libiji), s prihodki katerega naj bi družbi v nadaljevanju kredit vrnili. Na ta način sta uspela spraviti v zmoto odgovorne osebe banke iz Ljubljane, da je gospodarskima družbama odobrila dva kredita v skupnem znesku 1,75 milijona evrov.

Ob tem sta osumljenca spravila v zmoto tudi odgovorne osebe finančne družbe iz Maribora in gospodarske družbe iz Trbovelj, da sta h kreditoma pristopila kot poroka. Sredstva pridobljena iz naslova kreditov sta osumljenca porabila za druge namene in kreditodajalcu ni bil vrnjen. Zaradi nevračanja kredita, pa tudi zaradi stečajnih postopkov poroka je bila posledično banka kot kreditodajalec oškodovana za 1.5 MIO EUR, oba poroka pa skupaj za okoli 250.000 EUR.

V drugem primeru je bila kazenska ovadba podana zoper isti dve osebi ker sta v nadaljevanju s podobnimi lažmi (o poslu v Libiji) leta 2009 preslepila še zastopnika gospodarske družbe iz Trbovelj. Odgovorni osebi oškodovane družbe sta med drugimi tudi lažno prikazovala, da bo ena od obeh gospodarskih družb opravila določene storitve in vzdrževalna dela za oškodovanca. Oškodovana družba iz Trbovelj je zaradi lažnih obljub storitev plačala še preden je bila opravljena, oziroma jo je plačala v naprej. Storitev kasneje, kljub zagotovilom ni bila opravljena, zato je gospodarski družbi iz Trbovelj nastala škoda v znesku okoli 40.000 evrov.

* fotografija je simbolična

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
175 queries in 0,937 seconds.