Celjski kriminalisti zaključili večmesečno obsežno preiskavo s področja prepovedanih drog

16. 01. 2012 15:31

Po poročanju Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje so kriminalisti in policisti Policijske uprave Celje ob usmerjanju Okrožnega državnega tožilstva  v Celju in v sodelovanju z Generalno policijsko upravo ter kriminalisti Policijske uprave Kranj zaključili obsežno preiskavo kaznivih dejanj s področja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami po čl. 186/I-III Kazenskega zakonika. V okviru preiskave so  kazensko ovadili sedem oseb iz območja Policijske uprave Celje, starih od 25 do 33 let in sicer šest slovenskih državljanov in enega državljana Kosova.

Navedeni so osumljeni dvanajstih kaznivih dejanj, izvršenih v okviru kriminalne združbe. Ob zaključku preiskave, v kateri so sodelovali pripadniki Posebne policijske enote in Specialne enote policije, so kriminalisti po odredbi preiskovalnega sodnika opravili  deset hišnih preiskav, osem osebnih preiskav in šest preiskav vozil. Devet hišnih preiskav so opravili na območju Policijske uprave Celje, eno pa na kranjskem območju. Devetim osumljenim so kriminalisti odredili pridržanje.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje so z obsežno preiskavo omenjenih kaznivih dejanj začeli februarja lani. V preiskavi so uporabljali tako klasične metode policijskega dela kot tudi  prikrite preiskovalne ukrepe, s katerimi so bili pridobili dokaze o izvrševanju organiziranih oblik kaznivih dejanj. Ugotovili so, da so glavni akterji kriminalne združbe vsakodnevno prodajali prepovedano drogo kokain in sicer od 5 do 200 g  dnevno ter tako oskrbovali odvisnike in prodajalce celotnega območja celjske regije in tudi širše.

Člani kriminalne združbe so bili dobro organizirani in so imeli v združbi natančno razdeljene naloge – prodajalci, posredniki in pomagači. Vsi so pri izvrševanju kaznivih dejanj uporabljali veliko sicer kriminalistični policiji že poznanih »varnostnih« potez, zaradi česar je bilo dokazovanje kaznivih dejanj oteženo in dolgotrajno. Glede na količine prepovedane droge,  s katerimi so osumljeni razpolagali in glede na intenzivnost ter gostoto prodaj kriminalisti  ocenjujejo, da so osumljeni mesečno prodali do 1 kg kokaina, ki je na celjskem, takoj za konopljo, najbolj razširjena droga. Cena za gram se je v zadnjem času spustila na okoli 50 €.

Med izvajanjem kriminalističnih ukrepov in pri hišnih preiskavah so kriminalisti osumljenim zasegli okoli kilogram prepovedane droge kokain, 50 g prepovedane droge amfetamin, 94 tablet prepovedane droge MDMA (Ecstasy), večjo količino denarja, pridobljenega z izvrševanjem kaznivih dejanj, 99 nabojev za kratkocevno orožje cal. 7,62 mm,  nabojnik ter  mobilne telefone, ki so jih osumljeni uporabljali pri izvrševanju kaznivih dejanj. Zasegli so jim tudi precizne tehtnice ter ALU folije z ostanki sledi prepovedanih drog, ki so služile kot pripomoček za razpečevanje droge.

Pet od sedmih osumljenih je povratnikov pri izvrševanju kaznivih dejanj v zvezi s prepovedano drogo. Eden od njih  je celo specialni povratnik, ki je zaporno kazen zaradi prodaje drog prestajal že v tujini.

Po končani preiskavi so kriminalisti s kazensko ovadbo k preiskovalnemu sodniku v Celju privedli štiri osebe. Trem je preiskovalni sodnik odredil pripor, ostali bodo kazensko ovadeni v rednem postopku.

(Fotografija je simbolična)

Oznake: , , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
176 queries in 0,969 seconds.