Celjski kriminalisti zaključili večmesečno mednarodno preiskavo kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami


Iz PU Celje so sporočili, da so kriminalisti in policisti Policijske uprave Celje v sodelovanju z Generalno policijsko upravo in Kriminalistično policijo Republike Avstrije zaključili obsežno mednarodno preiskavo v zvezi kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. V okviru kriminalistične preiskave so v Republiki Sloveniji in Republiki Avstriji kazensko ovadili osem oseb, starih od 27 do 38 let, od tega enega državljana Bosne in Hercegovine in sedem državljanov Republike Slovenije. Ob zaključku preiskave so kriminalisti po odredbi sodišča opravili pet hišnih preiskav na območju Policijske uprave Celje, Policijske uprave Ljubljana in Policijske uprave Kranj, zoper sedem osumljenih so odredili pridržanje do 48 ur po Zakonu o kazenskem postopku.

Sektor kriminalistične policije Policijske uprave Celje je z večmesečno preiskavo v zvezi zgoraj omenjenih kaznivih dejanj pričel aprila 2011, pri čemer so zoper osumljene uporabili klasične policijske ukrepe in tudi prikrite preiskovalne ukrepe. Med preiskavo so pridobili dokaze o delovanju mednarodne kriminalne združbe, ki je izvrševala kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, pri čemer je prepovedano drogo heroin, konoplja in kokain prodajala na območju Slovenije in Avstrije. Kriminalistična policija je pridobila dokaze o prodaji najmanj 800 g heroina, 50 g kokaina in 1,5 kg konoplje. Osumljene so ovadili za dve kaznivi dejanji Neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami po členu 186/III KZ-1 storjeni v združbi (predpisana zaporna kazen od petih do petnajstih let) in osemindvajset kaznivih dejanj po členu 186/I KZ-1 (predpisana zaporna kazen od enega do desetih let).

V času kriminalistične preiskave so kriminalisti opravili več zasegov prepovedane droge tako v Sloveniji kot tudi v Avstriji, prav tako so odkrili glavna dobavitelja prepovedane droge iz območja Ljubljane in Kranja.

V raznih hišnih preiskavah so našli in zasegli manjše količine prepovedane droge heroin in mobilne telefone, ki so jih osumljeni uporabljali pri izvrševanju kaznivih dejanj. Osumljeni so v preteklosti že bili obravnavani za kazniva dejanja neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami ter za druga kazniva dejanja premoženjske kriminalitete, v večini pa so tudi sami odvisniki od prepovedane droge heroin.

Po končani preiskavi so celjski kriminalisti s kazensko ovadbo k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Celju privedli štiri osebe. Zoper eno osebo je sodnik odredil pripor, zoper eno osebo pa je bil odrejen pripor v Avstriji.