Helikoptersko posredovanje pri Okrešlju


Danes je ob 12.34 pri sestopu s Kamniškega sedla proti Okrešlju v Logarski dolini
pohodnika v glavo zadel kamen. Reševalci Gorske reševalne službe Celje so poškodovanca oskrbeli. Helikopter Letalske policijske enote z ekipo Gorske reševalne službe Brnik ga je prepeljal v Splošno bolnišnico Celje.

V poletnem času je v gorah največ nesreč in posredovanj. Takole je o njih včeraj poročala Gorska reševalna zveza Slovenije:

 • Pri sestopu s Triglava si je pohodnik poškodoval ramo. Reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa GRS Brnik s posadko helikopterja LPE so tujega pohodnika na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Jesenice.
 • Na planini Pretovč na drevesu zasilno pristal zmajar. Gorski reševalci GRS Tolmin so zmajarja in zmaja s pomočjo vrvne tehnike spustili iz drevesa. Oseba je pri pristanku utrpela udarec v nogo, zato je bila odpeljana v ZD Tolmin.
 • Na grebenu Storžiča sta omagala tuja planinca. Reševalci GRS Tržič in dežurna ekipa GRS Brnik s posadko helikopterja LPE so nepoškodovana pohodnika prepeljali v dolino.
  Dobili smo klic, da je pohodnika pičila kača. Pohodnik je sam prišel do reševalnega vozila zato naše posredovanje ni bilo potrebno.
 • V triglavski severni steni v bavarski smeri je alpinist padel in se poškodoval. Gorski reševalci GRS Mojstrana in ekipa GRS Brnik so poškodovanega oskrbeli ter s helikopterjem LPE prepeljali v UKC Ljubljana.
 • Pod Malo Mojstrovko (Nad Šitom glava) je padel plezalec. Posredovali so posredovali gorski reševalci postaje GRS Kranjska Gora in dežurna ekipa GRS na letališču Brnik s policijskim helikopterjem. Poškodovanega plezalca so dvignili v helikopter in odpeljali v bolnišnico na Jesenice.
 • Na Zaplati, občina Preddvor, sta strmoglavila jadralna padalca v tandemu. Gorski reševalci GRS Kranj in ekipa GRS Brnik so osebi na kraju oskrbeli ter jih s helikopterjem LPE prepeljali v UKC Ljubljana.
 • Na poti med sedlom Šija in Stolom si je pohodnik poškodoval gleženj. Gorski reševalci GRS Radovljica in ekipa GRS Brnik so poškodovanega oskrbeli in ga s helikopterjem LPE prepeljali v SB Jesenice.
 • Pri koči na Kališču se je poškodovala planinka. Gorski reševalci GRS Kranj in ekipa GRS Brnik so poškodovanko oskrbeli in s helikopterjem LPE prepeljali v SB Jesenice.
  Na križu, občina Preddvor, se je zaradi megle in nepoznavanja terena izgubil planinec. Gorski reševalci GRS Kranj so ga locirali in s pomočjo GPS signala usmerjali na pot, da se je varno vrnil v dolino.
 • Na poti pod kočo na Kofcah se je poškodoval planinec. Gorski reševalci GRS Tržič so poškodovanca z avtomobilom prepeljali v ZD Tržič.
 • Pod Razorjem so zaradi snežišča obtičali štirje tuji pohodniki. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Bovec. Kmalu po aktiviranju so pohodniki javili da so uspeli prečiti snežišče in ponovno našli pot do Pogačnikovega doma na Kriških podih in nadaljevali s hojo. Pohodniki so bili v tem času na vezi z gorskim reševalcem in centrom za obveščanje. Vsi štirje so nepoškodovani prišli v kočo.