Iz vozila za prevoz denarja izginilo milijon evrov gotovine


vozilo-varovanje-denarSredi decembra lani je bila izpred podjetja za zasebno varovanje v Celju, iz odklenjenega vozila za prevoz denarja, ukradena večja količina gotovine.

Neuradno naj bi šlo za okoli milijon evrov. So tatovom do milijonskega plena pomagale notranje informacije?

Sredi decembra se je v Celju zgodil nenavaden dogodek, ki pa je, razen kratke omembe v takratnem policijskem poročilu PU Celje, ostal bolj kot ne skrit ušesom javnosti. Kot so takrat poročali policisti so 21. decembra v zgodnjih večernih urah obravnavali vlomno tatvino na Trnoveljski cesti v Celju. Neznani storilec je na parkirišču podjetja z neznanim ključem odklenil specialno vozilo za prevoz denarja in iz posebnega prostora v notranjosti vozila odtujil kovček z večjo vsoto gotovine.

Kot poroča Večer naj bi šlo za okoli milijona evrov, ukradenega iz blindiranega varnostnega vozila, ki je bilo v času tatvine parkirano pred celjsko enoto podjetja za zasebno varovanje Aktiva s sedežem v Mariboru. Na PU Celje so ob tem zgolj potrdili, kar že izhaja iz zgoraj omenjenega policijskega poročila, da obravnavajo tavino večje količine denarja v škodo varnostne službe v Celju. Zaradi interesov preiskave, ki še vedno poteka, pa policija drugih informacij zaenkrat ne daje.

Po podatkih Večera naj bi varnostnika dopoldanske izmene, po tem ko sta pri strankah pobrala denar in druge vrednostne pošiljke, vozilo odklenjeno pustila pred celjskim sedežem podjetja in odšla, brez da bi z varnostnikoma popoldanske izmene opravila primopredajo vozila. To naj bi bila stalna praksa nekaterih varnostnikov tega podjetja, če so predčasno končali z delom. Dopoldanska izmena naj bi tako avtomobil po koncu delovnega dne pogosto brez nadzora pustila na dvorišču, ključi avtomobila pa naj bi popoldansko izmeno čakali pri armaturni plošči vozila. Tatovi so tako zlahka prišli do ključev s katerimi so odklenili tovorni del avtomobila. Takšno postopanje je vsekakor v nasprotju Pravilnika o načinu prevoza in varovanja gotovine in drugih vrednostnih pošiljk. Varnostnika naj bi sicer že suspendirana, še piše Večer.

Obenem pa obstajajo tudi sumi, da so tatovi na podlagi notranjih informacij vedeli, kje v vozilu najti ključe in kdaj je tatvino najbolje izvesti. Neuradno naj bi policija postopek preiskovala tudi v tej smeri.

V podjetju Aktiva informacij ne dajejo, so pa zanikali točnosti neuradnih informacij glede tatvine, ki se pojavljajo v javnosti.