Je nekdanji član uprave celjsko podjetje oškodoval za več milijonov evrov?

17. 05. 2022 20:59

Nekdanji član uprave celjske družbe Kovintrade Mitja Pavlin, naj bi z aneksi k pogodbam o zastopanju celjske družbe, preko katerih naj bi na švicarski račun dobival provizije, protipravno pridobil 3,8 milijona evrov. Zaradi oškodovanja celjskega podjetja je celjsko tožilstvo konec aprila zoper osumljenca vložilo obtožnico, celjsko sodišče pa se je usedlo na njegovo premoženje.

Po poročanju MMC RTV Slovenija naj bi celjsko tožilstvo vložilo obtožnico zoper nekdanjega člana uprave celjske družbe Kovintrade Mitjo Pavlina. Očitano mu je kaznivo dejanje zlorabe položaja, s katerim naj bi po poročanju omenjenega medija celjsko podjetje oškodoval za 3,8 milijona evrov. Celjsko sodišče naj bi tudi že blokiralo dve luksuzni nepremičnini, in sicer stanovanje v Celju, na strehi večstanovanjske stavbe na Ljubljanski cesti, in vilo v Portorožu.

Nacionalni preiskovalni urad naj bi hišne preiskave pri Pavlinu v Celju in Portorožu naredil že leta 2019, po končani preiskavi pa so ga kriminalisti kazensko ovadili, blokirali pa naj bi mu tudi bančne račune in nepremičnine. Preiskave naj bi se začele na podlagi prijave celjske družbe Kovintrade, pišejo na MMC. V celjski družbi, kjer je bil Pavlin zadolžen za trge Rusije, Belorusije in Ukrajine, naj bi namreč ugotovili, da naj bi Pavlin podpisoval tudi anekse k pogodbi o trgovskem zastopanju z neobstoječo družbo v Minsku, ki naj bi bila že dolgo časa izbrisana iz beloruskega registra. Družba Kovintrade naj bi tako plačevala provizije za storitve, ki naj ne bi bile opravljene. Denar naj bi celjska družba nakazovala na račun v Švici, ki pa ni bil last družbe v Minsku temveč naj bi se za njim skrival Pavlin. Po informacijah TV Slovenija naj bi zato Kovintrade najel sodnega izvedenca za pregled vseh, s strani Pavlina podpisanih listin, policija pa naj bi opravila finančno preiskavo poslovanja osumljenca. Celjsko tožilstvo je potrdilo, da je konec aprila vložilo obtožnico, prav tako pa je celjsko sodišče potrdilo, da je odredilo zavarovanje premoženja v ocenjeni vrednosti približno 1,5 milijona evrov.

Za TV Slovenija je Pavlin dejal, da je bilo tedanje vodstvo Kovintrade seznanjeno, da je bilo na trgih nekdanje Sovjetske zveze za posle treba dajati provizije, ter da je nepremičnine kupil s prihranki in posojili. V celjskem Kovintardu zadeve niso komentirali, saj je še v fazi preiskave.

foto: Kovintrade

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
159 queries in 1,277 seconds.