Kaj se dogaja na II. osnovni šoli Celje, kjer se vrstijo nasilni incidenti


Na II. osnovni šoli Celje se že nekaj mesecev dogaja medvrstniško nasilje. V Splošni bolnišnici Celje oz. šolskem dispanzerju celjskega Zdravstvenega doma so letos sprejeli že nekaj primerov poškodovanih učencev in učenk.

V enem primeru je učenec v šolo prinesel tudi airsoft pištolo s katero je streljal na učence.

V reševanje težav sta se vključila tudi Policija in Center za socialno delo.

Na II. osnovni šoli v Celju naj bi se že nekaj časa vrstili nasilni incidenti med osnovnošolci. Tako se je v tem šolskem letu zgodilo že vrsto fizičnih obračunavanj zaradi katerih je moralo kar nekaj učencev in učenk poiskati zdravniško pomoč. O nasilju naj bi učenci opozorili tudi eno izmed učiteljic vendar se ta, kot je za spletni Dnevnik zatrdila mama ene od učenk šole, na opozorila ni odzvala.

Zaskrbljujoče pri vsem skupaj pa je, da nasilni incidenti ne pojenjajo, ampak se stopnjujejo. V začetku oktobra je devetošolec v šolo prinesel celo t.i. airsoft pištolo (orožje, ki izstreljuje kroglice iz trde plastike) in z njo streljal na dva učenca. Takrat so ukrepali tudi policisti, ki so učencu zasegli pištolo ter zoper njega podali kazensko ovadbo, njegove skrbnike in šolo pa obvestili o incidentu.

Kot je za spletni Dnevnik potrdila tiskovna predstavnica Policijske uprave Celje Milena Trbulin so bili letos iz Splošne bolnišnice Celje oz. šolskega dispanzerja celjskega Zdravstvenega doma že večkrat obveščeni o poškodovanih učencih te šole.

V enem primeru je učenec poškodoval sošolca, zaradi česar so policisti opravili razgovor z zakonitimi zastopniki otrok in kasneje o dogodku obvestili tudi Center za socialno delo Celje ter o zadevi seznanili okrožno državno tožilstvo v Celju. V še enem primeru sta dva osnovnošolca napadla in lažje poškodovala učenko. Zgodili so se še primeri, ko je eden od učencev osmega razreda sošolcu tako močno poškodoval roko, da mu je morala biti nudena zdravniška pomoč. Med poukom pa naj bi fizično obračunali dve sošolki, od katerih je morala ena zaradi številnih podpludb poiskati zdravniško pomoč.

Policisti so se zato z vodstvom šole dogovorili za nekatere aktivnosti, da bi preprečili nadaljnje nasilje. Zaradi ponavljajočega nasilja pa so pred kratkim krizni sestanek na šoli sklicali tudi starši. Tega se je udeležila tudi Gabi Čoklc, regijska koordinatorica za obravnavo nasilja v družini na Centru za socialno delo Celje. Čoklceva je za spletni Dnevnik povedala, da je ob zaznavi nasilja treba takoj ukrepati. Prva, ki mora ukrepati in se odzvati na zaznano medvrstniško nasilje, je seveda šola. Ključnega pomena pa je tudi sodelovanje s starši otrok, ki so agresivni. Center za socialno delo je zato staršem kot otrokom, če to seveda želijo, v okviru svojih nalog in pooblastil ponudil pomoč.

Sedaj gre le upati, da bodo vsi ukrepi končno prišli do živega tudi nasilnežem na šoli.

velenje-polsi-klik