Končana preiskava dveh ropov nad varnostnikoma v Laškem


Celjski kriminalisti so v sodelovanju s kriminalisti Policijske uprave Koper zaključili z obsežno mednarodno kriminalistično preiskavo dveh ropov nad varnostnikoma, ki sta  se v letih 2010 in 2011 zgodila v Laškem. V obeh primerih sta storilca varnostnikoma na brutalen način odvzela večji vsoti gotovine.

V prvem primeru, meseca oktobra 2010, sta dva osumljena in sicer 30-letni  državljan Bosne in Hercegovine ter drugi, za zdaj še neznani storilec, napadla varnostnika, ki je v večernih urah prinesel denar v dnevno–nočni trezor v Laškem. Varnostniku sta zagrozila s strelnim orožjem ter ga huje  poškodovala z več udarci v glavo. Odvzela sta mu 35.270 € ter njegovo službeno pištolo. Poškodovanega varnostnika so zaradi poškodb z reševalnim vozilom odpeljali v Splošno bolnišnico Celje.

V drugem primeru, januarja 2011, sta osumljena, prav tako 30-letni državljan Bosne in Hercegovine in za zdaj še neznani storilec na enak način (z grožnjami  in uporabo strelnega orožja ter z udarci v glavo) napadla drugega varnostnika, ki je v večernih urah prinesel denar v dnevno nočni trezor v Laškem. Varnostniku sta na silo odvzela 10.021 € ter njegovo službeno pištolo. Varnostnika, ki je zaradi močnih udarcev v glavo za nekaj časa  celo izgubil zavest, so prav tako kot v prvem primeru z reševalnim vozilom odpeljali v Splošno bolnišnico Celje.

Na podlagi zbranih dokazov, ogledom kraja dejanja in pri hišnih preiskavah najdenih stvareh so kriminalisti ugotovili, da je oba brutalna napada nad varnostnikoma storil tridesetletni državljan Bosne in Hercegovine s stalnim bivališčem v Italiji, v sodelovanju z neznanim storilcem. Osumljeni tridesetletnik je takoj po dejanju zapustil Slovenijo in se umaknil v tujino, kjer je bival na različnih neznanih naslovih. Na podlagi pridobljenih dokazov so celjski kriminalisti tridesetletnega osumljenca kazensko ovadili Okrožnemu  državnemu  tožilstvu v Celju ter hkrati predlagali razpis mednarodne tiralice in evropski nalog za prijetje. Osumljeni je bil namreč slovenskim organom pregona nedosegljiv.

Osumljenega tridesetletnika so po večmesečnem iskanju v Italiji izsledili in prijeli italijanski varnostni organi. V času prijetja je bil oborožen, uporabljal je ponarejen romunski potni list z drugimi podatki.

Osumljeni tridesetletni državljan Bosne in Hercegovine je trenutno v Italijanskih zaporih in čaka na izročitev pravosodnim organom Republike Slovenije.

Obvestilo so pripravili v Sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Celje.

Fotografija je simbolična.