Kriminalisti ovadili lastnika apartmaja in izvajalca dimnikarskih storitev, ki naj bi bila kriva za smrt treh oseb v apartmaju pod Roglo

01. 06. 2012 13:30

17. januarja 2012 so bili policisti PU Celje obveščeni o smrti treh mladih ljudi. V apartmaju v Hudinji pod  Roglo so umrli  štiriindvajsetletni moški iz območja Laškega, dvaindvajsetletni moški ter štiriindvajsetletno dekle, oba doma iz območja Žalca. Ogled kraja dejanja je opravil preiskovalni sodnik v prisotnosti okrožne državne tožilke, kriminalistično tehnično pomoč so nudili kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave  Celje. Ker je že na podlagi  prvih ugotovitev iz ogleda kraja dejanja in zbranih  prvih obvestil obstajal sum, da so trije mladi ljudje umrli zaradi povečane koncentracije ogljikovega monoksida, so se v preiskavo vključili tudi  izvedenci s področja dimnikarske in strojne stroke.

Med preiskavo je bilo ugotovljeno, da so omenjeni trije v apartma prišli 15. januarja 2012, v popoldanskem času, in sicer z napotnico ene izmed turističnih agencij. Ob prihodu v apartma so začeli  prostor ogrevati s plinsko pečjo, sočasno pa so zakurili tudi kaminsko peč.

Na podlagi ugotovitev z ogleda kraja dejanja, zasežene dokumentacije, izdelanih izvedeniških mnenj, sodnih obdukcij in zbranih obvestil, je bilo v ugotovljeno, da so vsi trije na dan prihoda umrli zaradi povečane koncentracije ogljikovega monoksida. Do povečane koncentracije ogljikovega monoksida je v kritičnem času prišlo zaradi istočasnega delovanja kaminske in plinske peči, zaradi pomanjkljivega dovoda kisika v prostor, nepravilnega izgorevanja in zaradi nezadostnega odvajanja dimnih plinov iz prostora.

Kriminalisti sumijo, da lastnik ni poskrbel za pravilno namestitev, delovanje in vzdrževanje kurilnih in dimnih naprav. Odgovorno osebo dimnikarskega podjetja pa sumijo, da je pregled kurilne in dimne naprave opravila pomanjkljivo, nestrokovno in v nasprotju z veljavnimi predpisi.

Zaradi omenjenega so kriminalisti lastnika apartmaja in  izvajalca dimnikarskih storitev ter hkrati koncesionarja in odgovorno osebo dimnikarskega podjetja kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja “Povzročitev splošne nevarnosti po členu 314/I,III in V Kazenskega zakonika-1”.

Za to kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen do 8 let zapora.

* fotografija je simbolična

Oznake: , , , , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
171 queries in 1,390 seconds.