Zaradi sumov korupcije obtožnica vložena tudi proti dvema celjskima zdravnikoma

06. 08. 2018 22:11

korupcija-zdravstvoSpecializirano državno tožilstvo je včeraj vložilo obtožnice v korupcijski aferi s podkupovanjem v zdravstvu, ki so jo kriminalisti začeli preiskovati leta 2013.

Med osumljenimi tudi dva ugledna celjska zdravnika. Travmatologa v Splošni bolnišnici Celje Miodrag Vlaović ter nekdanji celjski ortoped Samo Karel Fokter.

Po poročanju 24ur.com naj bi specializirano državno tožilstvo vložilo obtožnico proti podjetju, ki dobavlja zdravstveno opremo ter proti 15 osebam (osmim zdravnikov, dvema sorodnikoma zdravnikov, dvema farmacevtkama in trem komercialistom), ki naj bi bili domnevno vpleteni v korupcijsko afero s podkupovanjem.

Obtožnice se nanašajo na nedovoljeno sprejemanje daril, pranje denarja in ponarejanje ter uničevanje poslovnih listin. Tožilstvo sumi, da naj bi trije obdolženci dobili po sto tisoč evrov podkupnine, dva pa še več. Dokumentacija omenjenih primerov je tako obsežna, da so jo na sodišče danes dostavili kar s tovornim kombijem in bo skladiščena v posebni sobi. Gre namreč za več deset tisoč strani dokumentacije.

Specializirano državno tožilstvo je na podlagi ugotovitev vložilo skoraj 600 strani obsežno obtožnico, ki še sicer ni pravnomočna. Pričakuje se tudi ugovore na obtožnice. Sodnik, ki bo vodil obravnavo, bo tako najprej odločil ali bo sojenje sploh steklo. V vsakem primeru pa se bo reševanje tega primera, tudi zaradi zelo obsežne dokumentacije – na sodišče so jo pripeljali v tovornem vozilu, precej zavleklo.

Preiskave v zvezi s temi kaznivimi dejanji so potekale že leta 2013. Kriminalisti so se takrat oglasili na 58 naslovih po celotni Sloveniji, tudi v Celju. Kriminalisti so iskali dokaze o plačevanju podkupnin kot protiuslug za naročanje točno določenega medicinskega materiala in zdravil. Kot so ugotovili kriminalisti naj bi del strukture cene teh zdravstvenih pripomočkov in zdravil že vseboval odstotke, ki so bili namenjeni za podkupnine. Ti so se gibali od pet do 20 odstotkov. Javna sredstva naj bi tako oškodovali za 1,18 milijona evrov.

Osumljeni zdravniki naj bi na bančne račune odprte v Nemčiji, Avstriji in na Hrvaškem prejemali po več deset tisoč evrov, pet izmed zdravnikov naj bi tako skupaj zaslužila več kot pol milijona evrov. Poleg prejemanja podkupnin sta dva zdravnika obtožena še pranja denarja, komercialisti pa dajanja podkupnin. Eden izmed obtoženih naj bi tudi uničeval listine in tako preprečeval dokazovanje.

Med obtoženimi tudi dva celjska zdravnika

Med zdravniki, ki naj bi prejemali podkupnine, naj bi bila tudi dva celjska zdravnika. Šlo naj bi za travmatologa v Splošni bolnišnici Celje Miodraga Vlaovića ter nekdanjega celjskega ortopeda Sama Karla Fokterja. Ostali obtoženi naj bi bili prvoobtoženi intervencijski nevroradiolog iz UKC-ja Ljubljana Zoran Milošević, predstojnik ortopedske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Vane Antolič, ortoped v UKC Ljubljana Rok Vengust, ortoped iz Valdoltre Robert Cirman, ortoped v novomeški bolnišnici Gregor Kavčič, radiolog iz UKC-ja Maribor Jožef Matela ter vodja lekarne v ortopedski bolnišnici Valdoltra Nataša Faganeli in vodja lekarne na onkološkem inštitutu Monika Sonc.

Nekateri kljub obtožnici ne pričakujejo kakšnih sprememb. Spremeniti bi namreč bilo treba sistem, v nasprotnem primeru bodo stvari potekale naprej po do sedaj ustaljeni principih.

V bolnišnicah, katerih zdravniki so vpleteni v afero, zadeve zaenkrat še ne želijo komentirati.

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
156 queries in 1,067 seconds.