Močan veter na Celjskem razkrival strehe in podiral drevesa (dopolnjeno, foto)


Današnji močan veter je bil v naših krajih tako intenziven, da lahko govorimo o vetrolomu, saj so bila poškodovana številna drevesa, prav tako pa je po prvih podatkih nekaj škode na infrastrukturi.

Ob tovrstnih vremenskih pojavih je treba biti pozoren pri gibanju na prostem, zlasti v gozdu oziroma pod drevesi. Večja previdnost velja tudi na cesti, saj je povečana možnost, da naletite na kakšno odpadlo vejo, podrto drevo oziroma ostale predmete, ki jih lahko močan veter prinese na vozišče.

ARSO napoveduje, da bo v večjem delu Slovenije močan severni veter vztrajal danes do sredine popoldneva, na severovzhodu do večera, pihal močan severni veter, ….

Podatki Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje:

Ob 11.19 je območje občine Vojnik zajel močan veter. Le ta je podiral drevesa ter električne drogove in razkril streho objekta. Posredovali so gasilci PGD Vojnik, Frankolovo ter Socka, ki so posledice sanirali.

Ob 12.19 je na Ljubljanski cesti v Celju močan veter odlomil smreko, ki je nato ogrožala objekt, železniško progo ter cesto. Posredovali so gasilci PGE Celje in upravljalci prometne infrastrukture.

Ob 12.24 je območje občine Velenje zajel močan veter, ki je v Ložnici podrl drevo preko ceste, v Podkraju pri Velenju pa se je drevo podrlo na stanovanjsko hišo. Posredovali so gasilci PGE Velenje in PGD Pesje, ki so odstranili drevesa.

Ob 12.25 je v Zgornjem Tinskem, občina Šmarje pri Jelšah, močan veter podrl drevo preko ceste. Posredovali so gasilci PGD Sveti Štefan in PGD Zibika, ki so drevo razžagali ter odstranili.

Ob 12.26 je območje občine Rogatec zajel močan veter, ki je podiral drevesa in razkrival strehe. Posredovali so gasilci PGD Rogatec, PGD Donačka Gora ter PGD Dobovec pri Rogatcu, ki so nudili pomoč pri odpravljanju posledic.

Ob 12.55 je občino Luče zajel močan veter, ki je v naselju Raduha na regionalno cesto Luče – Solčava podrl več dreves, ki so zaprla promet in poškodovala telekomunikacijske ter električne vode. Delavcem cestnega podjetja ter vzdrževalnih služb so pri odpravljanju posledic nudili pomoč gasilci PGD Luče.

Ob 12.56 je občino Rogaška Slatina zajel močan veter. Le ta je v Velikih Rodnah preko ceste podrl drevo, v Brestovcu razkril strehi na hlevu ter stanovanjskem objektu, na Zdraviliškem trgu v Rogaški Slatini pa poškodoval streho pavlijona. V Dreveniku je veter razkril streho planinskega doma na Boču. Pri odpravljanju posledic so posredovali gasilci PGD Rogaška Slatina, PGD Kostrivnica in PGD Steklarna Rogaška Slatina.

Ob 12.57 je v Lokovini, občina Dobrna, močan veter podrl drevo preko ceste. Posredovali so gasilci PGD Dobrna.

Ob 13.04 je v Slatini, občina Šmartno ob Paki, močan veter podrl drevo preko ceste. Posredovali so gasilci PGD Paška vas in drevo odstranili.

Ob 13.20 je območje občine Laško zajel močan veter. Le ta je v Šentrupertu podrl drevo preko ceste, v Jagočah pa je podrto drevo ogrožalo hišo. Posredovali so gasilci PGD Laško in Šentrupert pri Laškem.

Ob 13.35 je v Kozjem močan veter podrl drevo preko ceste. Posredovali so gasilci PGD Kozje, ki so drevo razžagali ter odstranili.

Ob 13.57 je v Robanovem Kotu, občina Solčava, močan veter podrl drevesa na regionalno cesto Solčava Luče. Posredovali so gasilci PGD Solčava, ki so drevesa razžagali in odstranili.

Ob 14.40 je na Starograjski ulici v Radečah močan veter razkril streho stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Radeče, ki so ob 17.16 ponovno izvozili V Gaj kjer so iz cestišča odstranili podrto drevo.

*na naslovni sliki intervencija PGD Vojnik ob razkritju strehe na Špesovem domu