Motorist začetnik po Celju s 115 km/h


Policisti Postaje prometne policije  Celje so v petek dopoldne pri nadzoru cestnega prometa v Celju, kjer je hitrost vožnje s splošnim predpisom omejena na 50 kilometrov na uro, obravnavali voznika motornega kolesa, sicer voznika začetnika, ki je vozil s hitrostjo 115 km/h.

Za storjen prekršek je predpisana globa v višini 1.200 evrov in izrek stranske sankcije 18 kazenskih točk.

Zapis meritve hitrosti; vir foto: PU Celje

Vozniku so začasno odvzeli vozniško dovoljenje, sledi še obdolžilni predlog na Okrajno sodišče v Celju.

Ob tem so s Policijske uprave zapisali, da je neprilagojena hitrost še vedno eden od najpogostejši vzrokov najhujših prometnih nesreč.

Višje povprečne hitrosti so značilne predvsem za obdobja lepega vremena, ko so vozne lastnosti dobre. Vozniki lahko zaradi dobre vidljivosti, suhih cest in drugih ugodnih dejavnikov dobijo lažen občutek varnosti in pogosto tudi precenijo svoje sposobnosti, zato vozijo hitreje in agresivneje.

Prav tako so dodali, da se lahko pri vožnji le 10 km/h nad omejitvijo hitrosti, pri omejeni hitrosti 50 km/h, pot ustavljanja podaljša kar za 12 m, kar pa je lahko znotraj naselja usodno.

Policisti svetujejo, da naj vozniki, prilagodijo hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cestah.