Motoristi in kolesarji pogosto kršili cestno prometne predpise in vozili pijani


Policisti so na območju PU Celje izvajali poostren nadzor dvokoles. Ugotovili so, da je vsak tretji motorist kršil cestno prometne predpise, vsak petnajsti motorist in vsak sedmi kolesar pa je bil pijan.

Lani sta na našem območju v prometnih nesrečah umrla dva kolesarja in trije vozniki motornih koles.

Motoristi, mopedisti in kolesarji, poleg pešcev, veljajo za najbolj ogrožene udeležence v cestnem prometu. Žal policisti ugotavljajo, da so slednji tudi med pogostimi kršitelji v cestnem prometu.

V Zadnjem tednu so policisti na območju Policijske uprave Celje posebno pozornost v prometu namenili varnosti motoristov, mopedistov in kolesarjev. Kontrolirali so 405 motoristov in mopedistov in ugotovili kar 118 kršitev cestno prometnih predpisov. Od 178 preizkušenih z alkotesti jih je 12 vozilo pod vplivom alkohola. Trije motoristi so vozili pod vplivom prepovedanih drog. 30 voznikov oziroma sopotnikov motornih koles in mopedov pri vožnji ni uporabljajo zaščitne čelade. Zaradi neizpolnjevanja pogojev za vožnjo so štirim voznikom motorna kolesa in mopede tudi zasegli.

Zaskrbljujoče stanje tudi med kolesarji

Zaskrbljujoče je tudi obnašanje kolesarjev v cestnem prometu. To poletje policisti tudi redno poročajo o njihovih poškodbah. V zadnjem tednu so policisti pri kolesarjih zaznali 79 prekrškov. Sedem od 47 kolesarjev preizkušenih z alkotesti, je kolesarilo pod vplivom alkohola. Pri kolesarjih so še vedno najpogostejše kršitve vožnja po napačni strani vozišča, vožnja z neprilagojeno hitrostjo ter vožnja preblizu desnemu robu vozišča.