Na Celjskem na poseben način kradli iz bankomatov


Celjski kriminalisti in policisti so v preteklih dneh obravnavali osemnajst napadov na bančne avtomate na Celjskem. Storilcem je uspelo iz bankomatov, na način ki ga doslej v Sloveniji še niso zaznali, odnesti 11.000 €, so sporočili iz PU Celje.

Tatvin gotovine iz bančnih avtomatov so se storilci lotili tako, da so v bančne avtomate vstavljali  bančne kartice, vtipkali PIN kode in opravili postopke za dvig minimalnega zneska gotovine, v največ primerih do 20 €. Ko se je na bančnem avtomatu odprla reža za izročitev denarja, so v režo med loputami potisnili posebno prirejeno orodje ter v nadaljevanju vtipkali nov dvig zneska, najpogosteje v višini od 500 do 800  €.

S pomočjo orodja so v nadaljevanju na silo potegnili loputo v spodnje ležišče in iz podajalne reže vzeli denar. Bankomat je ob tem javil napako in posledično storniral dvig gotovine tako, da  je stanje na računu uporabljene kartice ostalo nespremenjeno. Uporabljen bančni avtomat praviloma po tej zlorabi ni več deloval, so pa osumljenci z isto bančno kartico, gotovino ukradli iz drugih bankomatov.

Celjski policisti in kriminalisti so konec prejšnjega tedna odvzeli prostost trem romunskim državljanom, osumljenim storitve kaznivih dejanj –  Velike tatvine, po 205. členu Kazenskega zakonika in jim zasegli poseben kovinski predmet, ki so ga uporabljali pri napadih na bankomate ter  8.000 € gotovine.

Kriminalisti so dva državljana Romunije s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnem sodniku, ki je obema odredil pripor.

Vir in foto: PU Celje