Nekdanji direktor Tehnopolisa za 22 mesecev na odprti oddelek zapora


Boris Klančnik je bil zaradi zlorabe in zaupanja položaja pri vodenju celjske družbe Tehnopolis, ki jo je oškodoval za dobra dva milijona evrov, obsojen na 22 mesecev zapora na odprtem oddelku zapora Rogoza.

Nekdanji direktor celjskega podjetja Tehnopolis Boris Klančnik je na celjskem sodišču priznal, da je v času vodenja Tehnopolisa, to podjetje oškodoval za dobra dva milijona evrov, piše Večer. Klančnik je s tožilstvo podpisal sporazum o priznanju krivde ter se dogovoril za kazen 22 mesecev zapora na odprtem oddelku zapora Rogoza. Sodišče je Klančnika tudi oprostilo vseh sodnih stroškov, saj trenutno nima zaposlitve, uradno pa tudi ne nobenega premoženja. Tudi s posli v Tehnopolisu se Klančnik, po mnenju sodnice, naj ne bi okoristil.

Zgodovina propada Tehnopolisa

Kot piše Večer je bila obtožnica povezana z dogajanji v Tehnopolisu med leti 2007 in 2012, ko je takratni direktor Klančnik z različnimi posli družbo oškodoval za več kot dva milijona evrov.

Klančnikovi sporni posli:

  • Leta 2007 je podjetju Raintur odobril več kratkoročnih posojil brez zavarovanja v znesku okoli 400 tisoč evrov. Posojilo ni bilo nikoli vrnjeno.
  • Leta 2008 je podjetju Konto, d.o.o., iz Lopara na otoku Rab, odobril sedem kreditov v znesku 466 tisoč evrov. Posojilo ni bilo nikoli vrnjeno.
  • Leta 2011 je s Perico Miović Kočan sklenil pogodbo o odkupu vseh Tehnopolisevih terjatev do družbe Konto z obrestmi vred v skupni vrednosti več kot 579 tisoč evrov. Miović Kočan je terjatev plačal s sliko Provansanski pejsaž, za katero pa se je izkazalo, da gre za ponaredek, vreden največ 50 evrov.
  • leta 2012 je s Perico Miović Kočan sklenil še eno pogodbo o odkupu vseh terjatev do štirih hrvaških družb v skupnosti vrednosti dobrih 534 tisoč evrov. Tudi v tem primeru je Miović Kočan terjatev plačal s sliko Pokrajina na vodi, znanega britansko-francoskega slikarja Alfreda Sisleya. Tudi za to sliko se je izkazalo, da je šlo za ponaredek vreden največ 200 evrov.

Klančnik je bil z mesta direktorja celjskega tehnološkega podjetja Tehnopolis, ki je hotelo postati sodobno tehnološko mesto (nekakšna celjska Silicijeva dolina), razrešen leta 2012, leta 2013 pa je Tehnopolis pristal v stečaju.

Podjetje Tehnopolis ni nikoli vložilo odškodninskega zahtevka, lani pa je bilo tudi izbrisano iz registra podjetjih.

Klančnik o Tehnopolisu piše knjigo

Klančnik naj bi o dogajanju okrog Tehnopolisa, za katerega stečaj se ne čuti krivega, pisal celo knjigo. Z njo naj bi želel predstaviti tudi drugo stran resnice o Tehnopolisu. Knjiga bo govorila o zgodovini nastajanja, izigravanju in propadu enega najboljših slovenskih projektov z vsemi ozadji, interesi, intrigami ter razlogi za končni stečaj leta 2019.