Nekdanji sodni zapisnikar, ki je izdajal tajne podatke celjskega sodišča, bo sedel pet let


Slatinčan, ki je na celjskem sodišču do aprila lani delal kot sodni zapisnikar, je priznal krivdo za izdajanje tajnih podatkov kriminalnim združbam. Sedeti bo moral pet let, kazen pa bo lahko prestajal na odprtem oddelku mariborskega zapora v Rogozi.

Nekdanji sodni zapisnikar na celjskem sodišču Vojko Tadina iz Rogaške Slatine je bila na mariborskem sodišču obsojen na pet let zapora, ki ga bo lahko prestajal na odprtem oddelku zapora na Rogozi. Tadina je s celjskim sodiščem že julija lani sklenil sporazum o priznanju krivde za šest očitanih kaznivih dejanj v povezavi z izdajo tajnih podatkov. Očitana kazniva dejanja je storil v času zaposlitve na preiskovalnem oddelku za kazensko pravo celjskega sodišča. Danes je sodnica na mariborskem sodišču sledila predlogu tožilke o sporazumnem priznanju krivde, tako da je sledila le še končna razsodba.

Kot je znano, je Slatinčan Vojko Tadina, ki je bil na preiskovalnem oddelku za kazensko pravo na celjskem sodišču zaposlen od leta 2018, večjo organizirano kriminalno združbo, ki se je ukvarjala z nezakonitimi posli povezanimi s prepovedanimi drogami in ilegalnimi migracijami, v času svojega službovanja na sodišču zalagal z občutljivimi zaupnimi dokumenti sodišča. Kriminalisti so ugotovili, da je Tadina neupravičeno razkril večje število kriminalističnih preiskav, katerih uspešnost je bila zaradi razkritja najmanj 100 zaupnih dokumentov sodišča, okrnjena. O podrobnostih kriminalnega dejanja smo poročali tukaj.