Nepridipravi vdirali v bančne račune slovenskih podjetij


Kriminalisti Policijskih uprav Koper, Nova Gorica, Kranj in Celje od lanskega septembra obravnavajo šest primerov vdorov v informacijske sisteme različnih gospodarskih družb na celotnem območju Slovenije. Na ta način so denar iz  transakcijskega računa določene družbe prenašali na račun v ta namen  ustanovljene gospodarske družbe.

Storilci so tako v nekaj mesecih uspešno odtujili 210 tisoč evrov. Denar so nato dvignili v gotovini in z njim prosto razpolagali. V štirih primerih storilcem denarja iz različnih razlogov ni uspelo  nakazati in so dejanja ostala pri poskusu.

V omenjenih primerih so storilci telefonsko oziroma preko elektronskih sporočil kontaktirali uslužbence gospodarske družbe, ki so pooblaščeni za ravnanje z elektronskim bančništvom. Predstavili so se jim kot predstavniki partnerja družbe, ki  je v družbi dejansko izvajala vzdrževanje programske opreme. Storilci  so nato na različne načine uslužbence prepričali, da so na računalnike namestili določeno programsko opremo, s katero so zlikavcem nehote omogočili prost dostop do denarja na transakcijskem računu družbe.

Zaradi suma velike tatvine, napada na informacijski sistem in pranja denarja so kriminalisti v preteklih dneh obravnavali 10 osumljencev iz Celja, Velenja in Šentjurja. Štirim so odvzeli prostost.

Med oškodovanimi podjetji je tudi Luka Koper. V podjetju so potrdili, da so bili ena od žrtev vdora. Po njim znanih informacijah nihče od zaposlenih v luki ni v postopku preiskave, so povedali za 24ur.com. Po podatkih MMC naj bi ji z računa ukradli 100 tisoč evrov.

Kako so nepridipravi pretentali uslužbenko Luke Koper, si lahko preberete tudi v naslednjih člankih:

Zlikovci vdirali v bančne račune, Luki Koper ukradli 100.000 evrov

Oškodovana tudi Luka Koper