Nov dan, nov pijan voznik na avtocesti

06. 11. 2021 10:33

Včeraj nekaj pred 19.30 uro so bili policisti na interventno številko 113 obveščeni, da po avtocesti iz smeri Pletovarja proti Celju vozi voznik osebnega vozila, ki je najverjetneje pod vplivom alkohola.

Voznika so policisti Postaje prometne policije Celje, ustavili in kontrolirali v Ljubečni pri izvozu iz avtoceste. Ugotovili so, da je 40 letni slovenski voznik osebnega vozila vozil pod vplivom alkohola, saj mu je alkotest ob preizkusu alkoholiziranosti pokazal rezultat 0,81 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Vozniku so policisti začasno odvzeli vozniško dovoljenje in ga pridržali. Zoper njega bodo podali obdolžilni predlog.

Naj spomnimo, da je že pri enem promilu alkohola v krvi bistveno motena reakcija oči na svetlobo in da je bistveno zožen zorni kot oči, kar pomeni, da se težko prilagajamo svetlobnim spremembam in ne moremo pravočasno dojemati, kaj prihaja z naše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih.

Za polovico se zmanjša ocenjevanje globine prostora in pozornost, zaradi česar nismo sposobni voziti s primerno razdaljo. Naše reakcije so prepozne in napačne, na določene nevarnosti sploh nismo več sposobni reagirati. Zato pogosto pride do naletov.

Prav tako se povečuje reakcijski čas in čas ustavljanja, možnost udeležbe v prometni nesreči se pri promilu alkohola poveča za najmanj 25-krat.

Alkohol ne sodi v promet, zato nikar ne vozite če ste pili alkoholne pijače.

M.S./PU Celje

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
162 queries in 3,860 seconds.