Nove ovadbe zoper pranja denarja ter zlorabe položaja in pravic


Iz PU Celje so sporočili, da so v preteklih mesecih kriminalisti Policijske uprave Celje na Specializirano državno tožilstvo vložili kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja – Zloraba položaja ali pravic po 244. členu Kazenskega zakonika in šestih kaznivih dejanj  – Pranja denarja po 252. členu Kazenskega zakonika. Kazensko so ovadili pet oseb. Kazniva dejanja se nanašajo na sume nepravilnosti pri poslovanju takratnih odgovornih oseb finančne družbe iz Ljubljane glede financiranja nepremičnine iz območja Trzina.

Kriminalisti sumijo, da tri odgovorne osebe s pomočjo še dveh osumljenih oseb v letu 2007 ekonomsko neupravičeno odobrile financiranje nakupa nepremičnine in pri tem prezrle interese finančne družbe. Družbam, s katerimi so bili povezani, so na ta način posredno ali neposredno pridobili  2.4 MIO EUR premoženjske koristi.

V istem časovnem obdobju so osumljenci na enak ali podoben način pridobili 4 MIO EUR sredstev s spornim financiranjem izgradnje trgovskega centra na območju Ptuja (kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja  – Zloraba položaja in pravic so v letu 2012 podali preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada).

Osumljeni so v nadaljevanju pridobljena sredstva (skupaj približno 6.4 MIO EUR) uporabili pri gospodarski dejavnosti. Sredstva so uporabljali tako, da so kupovali poslovne deleže posameznih gospodarskih družb, nakupovali vrednostne papirje,  investirali sredstva v nepremičnine, sredstva nakazovali na različne račune različnih gospodarskih družb po Evropi (Liechtensteinu, Luksemburgu, Švici, Avstriji in Hrvaški) ter z različnimi poslovnimi in finančnimi manipulacijami prikrili ali poskušali prikriti izvor denarja. Pri tem so, poleg prikrivanja izvora sredstev, ustvarili skupno premoženjsko korist, ocenjeno na približno 22 MIO EUR.

Predkazenski postopek še poteka.

* fotografija je simbolična