Občina Štore: začetek sojenja nekdanjemu županu občine Štore

25. 01. 2014 23:23

DenarNa celjskem sodišču se je po 10 letih od domnevnih goljufij začelo sojenje nekdanjemu županu občine Štore, ki je obtožen 7 kaznivih dejanj goljufije. Poleg njega sta soobtožena tudi nekdanja vodja občinske uprave in znani podjetnik. Vsi trije trdijo, da niso krivi.

Spomnimo: nekdanji župan naj bi, z namenom pridobitve  velike premoženjske koristi, v sodelovanju z drugoobtoženim podjetnikom s prikrivanjem resničnih razmer zavajal banke, da so v času od leta 2001 do 2004 druga za drugo na transakcijski račun podjetja drugoobtoženega nakazovale visoka posojila.

Nekdanji župan naj bi brez vednosti občinskega sveta v imenu občine podpisoval poroštva in z lažnimi dokumenti prikazoval, da sta občina in javno podjetje Komunala dolžnika podjetja v lasti drugoobtoženega. Tako je njegovo podjetje prejemalo posojila.

Težava je nastopila, ko je šlo podjetje v stečaj, saj je morala približno tri milijone evrov visok dolg dejansko začeti plačevati občina.

Posli dogovorjeni z aktualnim županom?

Bivši župan trdi, da nikoli ni nameraval goljufati. Zanimivo pa je, da je drugoobtoženi dejal, da ni šlo za pranje denarja, ampak naj bi bila to običajna transakcija pri ostalih podjetjih.

In vrgel kost s tem, ko je zatrdil, da se je o vseh poslih, ki jih je opravil v občini Štore, dogovarjal s sedanjim županom Štor, ki pa je bil v tistem obdobju predsednik komunalnega odbora. Tožilstvu je namignil, da ta zdaj dela »v veliko hujših oblikah«, piše Dnevnik.

Tretjeobtožena nekdanja vodja občinske uprave naj bi v času kaznivih dejanj ponaredila zapisnik seje občinskega sveta, v katerem je zapisano, da občinski svet pooblašča župana za prevzem poroštva, kar ni držalo.

Občina sicer še danes upnikom odplačuje dolgove, ki so nastali pod taktirko takratnega župana.

Podrobnosti v članku Dnevnika: Nekdanji župan slepo verjel propadajočemu podjetniku

Dodano naknadno: Vsi trije obtoženi so bili marca 2017 oproščeni krivde.

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
174 queries in 1,191 seconds.