Požare v Grižah pri Žalcu netila mladoletnika


Kriminalisti sektorja kriminalistične policije PU Celje so v sodelovanju s policisti PP Žalec letos obravnavali tri požare v Grižah pri Žalcu. V požarih so bili uničeni različni objekti. V vseh treh primerih so kriminalisti in policisti sumili, da bi lahko šlo za požige.

5. februarja 2013 so bili policisti prvič obveščeni o požaru lesene ute  v Grižah pri Žalcu. Z ogledom kraja dejanja in zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je bil požar v notranjosti ute namerno podtaknjen. Občina Žalec je bila z dejanjem oškodovana za dobrih 400 evrov.

12. maja letos je v Grižah zagorel kozolec. V tem primeru so policisti in kriminalisti ugotovili, da je bil ogenj namerno podtaknjen v spodnjem delu kozolca. Ogenj se je iz spodnjega dela kozolca razširil še v zgornji del in ostrešje. Le zaradi hitre intervencije gasilcev okoliških gasilskih društev, kozolec ni zgorel v celoti. Lastnik je bil z dejanjem oškodovan za najmanj 3500 evrov.

2. junija letos je v Grižah pri Žalcu zagorela še lesena kašča. Z ogledom kraja dejanja in zbiranjem obvestil so policisti in kriminalisti tudi v tem primeru ugotovili, da je bil požar podtaknjen. V požaru je nastalo za okoli 1000 evrov škode. Na podlagi ugotovitev so celjski kriminalisti v sodelovanju z žalskimi policisti ugotovili, da sta ogenj na kozolcu in leseni uti skupaj podtaknila dva mladoletnika z območja Žalca, požar na leseni kašči pa je podtaknil eden izmed njiju.

Oba bosta kazensko ovadena zaradi suma storitve požiga po 222. členu KZ-1 in poškodovanja tuje stvari po 220. členu KZ -1. Za požig je zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let zapora, za poškodovanje tuje stvari pa denarna kazen ali zapor do dveh let.