Opremili stanovanjsko hišo ter dekleta iz Slovenije in Ukrajine silili v prostitucijo

03. 09. 2018 16:44

damijan-turk-damijan-roskaricNa PU Celje so danes na novinarski konferenci predstavili podrobnosti obsežne kriminalistične preizkave, povezane s prostitucijo.

Dekleta iz slovenije in Ukrajine so novačili slovenski državljani stari med 24 in 66 let.

Celjski kriminalisti in policisti so v noči iz 30. na 31. avgust, po skoraj  devetmesečni preiskavi, ki je potekala v sodelovanju z Upravo kriminalistične policije Generalne policijske uprave, opravili več hišnih preiskav. V zvezi s temi so tudi odvzeli prostost šestim osebam, osumljenim storitve  kaznivih dejanj  povezanih s prostitucijo in trgovino z ljudmi. Osumljeni so slovenski državljani, stari med 24 in 66 let.

Pri hišnih preiskavah so osumljenim zasegli pištolo z naboji, manjšo količino kokaina in konoplje, video nadzorni sistem s katerim so osumljenci kontrolirali uporabnike storitev v gostinskem lokalu ter več poslovne dokumentacije gospodarske družbe v okviru katere so osumljenci organizirali izvajanje kaznivih dejanj.

V preiskavi je bilo ugotovljeno, da so akterji kriminalne združbe prostitucijo organizirali tako, da so na območju Žalca opremili stanovanjsko hišo ter za to dejavnost najprej novačili dekleta iz Slovenije, kasneje pa še dekleta iz Ukrajine, ki so večinoma prihajala iz socialno šibkih okolij z neurejenimi življenskimi razmerami. Slednje so pod pretvezo, da gre za delo plesalk v nočnih lokalih pripeljali in nastanili v gostinsko stanovanjskem objektu na območju Celja in jih prisiljevali k nudenju spolnih uslug proti plačilu. V mnogih primerih so jih silili tudi k prekomernem uživanju alkoholnih pijač in jih nato v opitem stanju silili k nudenju spolnih uslug.

Devet državljank Ukrajine in štiri državljanke Slovenije je v času preiskave spolne usluge nudilo najmanj 700 strankam. Praviloma polovico zaslužka od spolnih uslug so zadržali osumljenci. Dekleta so imela celo mesečno normo in sicer zaslužek v višini najmanj 1.000 evrov. Če norme niso dosegle so razliko morale kriti same. Cena spolnih uslug je znašala od 60 do 180 evrov. Kakšen je znesek pridobljene premoženjske koristi osumljencev policisti še ugotavljajo.

Osumljeni so poleg omenjenih kriminalnih dejanj tudi zavajali upravne organe v Republiki Sloveniji v postopkih izdaje dovoljenj za delo in prebivanja deklet.

V zadevi je bilo kazensko ovadenih osem fizičnih in eno pravno osebo. Osumljeni so skupno petnajstih kaznivih dejanj s področja trgovine z ljudmi in zlorabe prostitucije. Pet oseb so policisti v soboto že privedli k preiskovalnem sodniku Okrožnega sodišča v Celju, ki je zanje odredil sodno pridržanje.

Na področju boja zoper trgovino z ljudmi, policija na podlagi izvajanja svojih nalog ugotavlja, da se Republika Slovenija na področju trgovine z ljudmi pojavlja kot ciljna država za državljanke tretjih držav iz vzhodne in jugovzhodne Evrope, ki so v Republiki Sloveniji izkoriščane v zvezi prostitucije (Ukrajina, Moldavije in Srbija) in za dekleta iz območja EU (Madžarska, Slovaška), ki v Republiki Sloveniji nimajo urejenega začasnega prebivanja, niti niso zaposlene in ustrezno socialno in zdravstveno zavarovane. Navedene se v Sloveniji ukvarjajo z izvajanjem stanovanjske prostitucije.

V povezavi z omenjeno problematiko velja poudariti, da storilci z zlorabo odvisnega in podrejenega položaja domnevnih žrtev in z zlorabo ranljivosti žrtev dosežejo žrtvino podreditev in vdajanje v prostitucijo. Ugotavlja se, da storilci žrtev ne prisiljujejo v prostitucijo z uporabo fizične sile in z omejevanjem gibanja, temveč za njihov nadzor uporabljajo prefinjene metode ekonomskega prisiljevanja oziroma spravljanja v finančno odvisnosti, kot naprimer s finančnim kaznovanjem za nespoštovanje hišnega reda in pravil na delovnem mestu, fiktivno minimalno plačo, vračilom dolga, ki je nastal s pridobitvijo delovnega dovoljenja in prihodom v Slovenijo in podobno.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
172 queries in 1,767 seconds.