Petkov poostren nadzor prometa na Celjskem: pijani in prehitri vozniki, zaznanih tudi več kršitev pešcev

31. 01. 2022 17:10

Minuli petek so policisti na Celjskem in Koroškem poostreno nadzirali udeležbo v cestnem prometu. Poudarek poostrenega nadzora je bil na prisotnosti alkohola pri voznikih in na ravnanjih pešcev. Zaznali pa so tudi nekaj prehitrih voznikov.

V nadzoru, ki je potekal med 12. in 24. uro, so z alkotesti preizkusili 275 voznikov. Devet jih je vozilo pod vplivom alkohola, od tega jih je sedem preseglo stopnjo 0,52 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka. Dva pijana voznika so policisti obravnavali tudi v nedeljo. Oba so ustavili na šentjurskem območju. Eden je imel 0,65, drugi pa 0,66 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka.

Policisti ob tem znova opozarjajo, da je že pri enem promilu alkohola v krvi bistveno motena reakcija oči na svetlobo, bistveno pa je zožen tudi zorni kot oči, kar pomeni, da se težko prilagajamo svetlobnim spremembam in ne moremo pravočasno dojemati, kaj prihaja z naše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih. Za polovico se zmanjša ocenjevanje globine prostora in pozornost, zaradi česar nismo sposobni voziti s primerno razdaljo. Naše reakcije so prepozne in napačne, na določene nevarnosti sploh nismo več sposobni reagirati. Zato pogosto pride do naletov. Prav tako se povečuje reakcijski čas in čas ustavljanja, možnost udeležbe v prometni nesreči se pri promilu alkohola poveča za najmanj 25- krat.

Policisti nadzirali tudi pešce

V petek so policisti nadzirali tudi ravnanja pešcev v cestnem prometu. Pešci, ki so najbolj ranljiva skupina v cestnem prometu, so pogosti kršitelji cestno prometnih predpisov. Samo v petek so zaznali 36 kršitev pešcev. 33 so jih opozorili, trem so izdali plačilne naloge. Pešci so v zimskih dneh, ko je hitro temno, še posebej izpostavljeni nevarnosti, zato policisti opozarjajo, da poskrbijo za svojo vidnost in upoštevajo cestno prometne predpise.

V obravnavi tudi prehitri vozniki

V soboto so policisti na našem območju obravnavali tudi dve hujši prekoračitvi hitrosti na avtocesti. Tuja voznica osebnega vozila je mimo stacionarnega radarja na Slatini, kjer je omejitev hitrosti 100 km/h, vozila s hitrostjo 198 km/h. Globa predpisana za tovrsten prekršek znaša 1.200 € plus stranska sankcija 9 kazenskih točk.

Na avtocestni relaciji Celje – Vransko so pri kontroli prometa z laserskim merilnikom zaznali voznika osebnega vozila, ki je pri omejitvi 130 km/h vozil s hitrostjo 203 km/h. Vozniku so izdali plačilni nalog. Predpisana globa za omenjeni prekršek znaša 1.200 €.

M.T./PU Celje

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
142 queries in 0,838 seconds.