Plakate z nacistično vsebino izdelal in lepil mladoletnik

22. 11. 2018 12:33

Junija letos so policisti PU Celje  obravnavali takrat še neznanega storilca, ki je v Velenju nalepil šest plakatov z nacistično vsebino.

Na plakatih je bila na velenjskem grbu natisnjena svastika z napisom “za raso”. Temu je bil dodan portret častnika nemške vojske z odlikovanjem Viteškega križa.

Plakati so s svojo vsebino vzbudili zgražanje in prizadetost širše javnosti, s čimer je bil ogrožen tudi javni red in mir.

Celjski kriminalisti so takoj po prijavi začeli z zbiranjem obvestil in z drugimi klasičnimi policijskimi ukrepi. Plakate so poslali na pregled v Nacionalni forenzični laboratorij.

Na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Celju so pridobili odredbo za hišno preiskavo pri mladoletniku doma z območja Policijske uprave Celje. Mladoletniku so pri preiskavi zasegli računalnik, mobilni telefon ter druge naprave, ki so dale dovolj dokazov, dokazov o tem, da je v času storitve kaznivega dejanja  mladoletni osumljenec iz spleta pridobil nacistične simbole ter na svojem računalniku izdelal in natisnil spornih šest plakatov, ki jih je nalepil v Velenju.

V  preiskavi  je  bilo ugotovljeno, da je dejanje storil sam in da motiv za dejanje ni povezan s problematiko ekstremističnih skupin.

Mladoletnik je bil kazensko ovaden zaradi javnega spodbujanja sovraštva nasilja ali nestrpnosti. Grozi mu do dveh let zapora.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
147 queries in 1,154 seconds.