Podrobnosti o zaključeni obsežni kriminalistični preiskavi s področja prepovedanih drog


Celjski kriminalisti in policisti so v sodelovanju s kriminalisti Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave prejšnji teden zaključili z obsežno preiskavo kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog.

Zasežena droga; vir foto: PU Celje

V preiskavi, s katero so začeli v začetku leta 2023 in jo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Celju, so uporabili tako klasične kot tudi prikrite preiskovalne ukrepe.

Kot so sporočili s Policijske uprave Celje, so med preiskavo ugotovili, da so osumljeni delovali v dveh kriminalnih skupinah, katerih člani so se med seboj občasno povezovali ter organizirali nakupe, hrambo in prodajo prepovedanih drog heroin, kokain in ecstasy (MDMA). Pri tem so vsakodnevno oskrbovali odvisnike z območja Policijske uprave Celje. Po ugotovitvah kriminalistov so osumljeni mesečno prodali najmanj dva kilograma prepovedane droge kokain.

Zasežena droga; vir foto: PU Celje

V mesecu maju letos so osumljeni med drugim prodali heroin osebi, ki je zaradi predoziranja umrla.

V istem mesecu so osumljeni prodali prepovedano drogo kokain tudi 19-letnemu dekletu, ki je zaradi zaužitja iskalo zdravniško pomoč in bilo zaradi posledic uporabe hospitalizirano.

Člani združbe so delovali na območju policijskih uprav Celje in Ljubljana, kjer so kriminalisti identificirali več dobaviteljev. Člani so imeli pri izvajanju nelegalnih aktivnosti jasno razdeljene vloge in naloge. Pri ustvarjanju mreže preprodajalcev na območju Policijske uprave Celje so bili izredno iznajdljivi in previdni.

V času preiskave so osumljenim zasegli:

– kilogram in pol kokaina,
– 800 g heroina ter
– 1300 g MDMA (ecstasya)

Zasežena droga; vir foto: PU Celje

V zaključni akciji so opravili 12 hišnih preiskav in pridržali 12 oseb dobro organizirane kriminalne združbe, ki je na območju Slovenije izvrševala kazniva dejanja s področja tihotapstva in preprodaje prepovedanih drog. 10 so jih privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je devetim odredil pripor.

Zaradi suma storitve 36 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami po čl. 186/I in III Kazenskega zakonika so ovadili 13 oseb, starih od 28 do 51 let. Vsi so slovenski državljani. Za storjena kazniva dejanja jim grozi od pet do petnajst let zaporne kazni.

Zasežena droga; vir foto: PU Celje

Med člani kriminalne združbe so bili nekateri tako na območju Slovenije, kot tudi v tujini, v preteklosti že obsojeni za kazniva dejanja s področja prepovedanih drog.

S PU Celje so še zapisali, da je preiskovanje kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog za policijo prednostna in stalna naloga, saj je Slovenija zaradi svojega geostrateškega položaja zanimiva za različne kriminalne aktivnosti pripadnikov organiziranih kriminalnih združb. Organizirane kriminalne združbe se pri svojem nezakonitem delovanju povezujejo med seboj tako doma, kot tudi v tujini.

V slovenski policiji pravijo, da se zavedajo problematike s področja prepovedanih drog, zato kriminalisti dnevno spremljajo in preučujejo trende preprodaje in tihotapljenja prepovedanih drog.

V zadnjih letih so na območju celotne Slovenije zaključili najmanj 20 izredno odmevnih preiskav s področja prepovedanih drog, prijeli več pomembnih članov organiziranih kriminalnih združb in zasegli večje količine različnih prepovedanih drog, s čimer smo kriminalnim združbam povzročili večmilijonsko finančno izgubo.