Policisti na avtocesti prestregli voznico, ki je morala zaradi močne alkoholiziranosti v bolnišnico

14. 04. 2021 09:50

Včeraj je nekaj voznikov poklicalo na PU Celje in opozorilo na nezanesljivo vožnjo voznice osebnega avtomobila, ki je vozila po avtocesti v smeri proti Celju.

46-letno voznico so okoli 19. ure ustavili na območju Celja. Preizkus z alkotestom je pokazal, da je imela 1,76 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka ali drugače povedano dobre tri promile in pol alkohola v krvi.

Zaradi močne alkoholiziranosti so voznico s kraja z reševalnim vozilom odpeljali v celjsko bolnišnico.

Voznici so odvzeli vozniško dovoljenje in podali obdolžilni predlog. Čaka jo 1.200 € globe, kar je še najmanj, kar jo je lahko doletelo. V primeru prometne nesreče bi bile posledice dosti hujše, sploh na avtocesti, kjer so hitrosti visoke,  gostota prometa pa velika.

Raziskave kažejo, da je pri enem promil alkohola v krvi, voznica je imela dobre tri in pol, bistveno motena reakcija oči na svetlobo in da je bistveno zožen zorni kot oči, kar pomeni, da se težko prilagajamo svetlobnim spremembam in ne moremo pravočasno dojemati, kaj prihaja z naše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih.

Za polovico se zmanjša ocenjevanje globine prostora in pozornost, zaradi česar nismo sposobni voziti s primerno razdaljo. Naše reakcije so  prepozne in napačne, na določene nevarnosti sploh nismo več sposobni reagirati. Zato pogosto pride do naletov.

Prav tako se povečuje reakcijski čas in čas ustavljanja, možnost udeležbe v prometni  nesreči se pri promil alkohola poveča za najmanj 25- krat.

Alkohol ne sodi v promet, zato nikar ne vozite če ste pili alkoholne pijače opozarjajo policisti.

Več podatkov na: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/prometna-varnost-category-blog/6187-alkohol-ubija-najvekrat-nedolne

M.T./PU Celje

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
143 queries in 0,814 seconds.