Policisti na območju Slovenskih Konjic zasegli večjo količino droge (foto)


Policisti PP PU Celje so sporočili, da so policisti PP Slovenske Konjice 14. 7. 2011 prejeli telefonsko obvestilo, da v starejši hiši v bližini Vitanja močno odseva luč, lastniki pa so na dopustu. Upoštevajoč okoliščino, da so lastniki na dopustu, vseeno pa se v hiši očitno dogajajo neke aktivnosti, so se policisti odločil, da bodo preverili sumljive okoliščine v smislu operativno-preventivne policijske dejavnosti. Na kraju samem so policisti dejansko ugotovili, da iz starejše kmečke hiše, izpod vrat in ključavnice, dejansko odseva močna svetloba, poleg tega pa so zaznali tipičen vonj po prepovedani drogi rastline konoplja, ki je bil spremljan z zvoki ventilatorjev, okna objekta pa so bila z notranje strani popolnoma zastrta.

Na podlagi ugotovljenih okoliščin, ki so očitno dokazovali, da je  v starejši kmečki hiši večji nasad za gojenje prepovedane droge konoplja, so policisti PP Slov. Konjice v sodelovanju z kriminalisti SKP Celje, ki so pridobili podatke o povečani uporabi električne energije za sporni objekt, podali preiskovalnemu sodniku OS Celje »Predlog za izdajo odredbe za hišno preiskavo« na naslovu omenjene hiše, kateri je po seznanitvi z ugotovljenimi dejstvi policistov PP Slov. Konjice izdal odredbo.

Hišna preiskava se je zaradi obsežnosti opravila v dneh 14. in 15. 7. 2011. Pri hišni preiskavi je bilo v dveh objektih zaseženih večje število predmetov od katerih so v nadaljevanju omenjeni samo nekateri, ki odstopajo tako v vrednostnem, organizacijskem in potrebnem strokovnem znanju za njeno operativno namensko uporabo:

–          489 sadik prepovedane droge konoplja

–          115 x 600 w UV žarnic z odbojniki pritrjenih na lesenih nosilcih

–          1 x reflektor

–          2 x ventilator

–          6 x profesionalno izdelanih večjih lesenih zabojev z vdelanimi ventilatorji  za prezračevanje prostorov, potrebnih za uravnavanje vlage in toplote v sobah, kjer se je gojila prepovedana droga konoplja

–          10 x večjih grafitnih filtrov

–          7 x merilci za merjenje vlage v prostoru

–          4 x elektro omarice, preko katerih je vodila električna napeljava iz gojitvenih prostorov za samodejno delovanje

–          101 x električnih transformatorjev (dušilke) potrebnih za delovanje UV žarnic

–          1 x merilec toplote

–          elektroagregat težak okoli 2,5 tone z močjo 80 KW

Skupno so osumljenci vzgajali prepovedano drogo konoplja v petih sobah, na površini cca. 200 kvadratnih metrov. Po preštetju cvetličnih loncev napolnjenih z zemljo, v katerih so rastle sadike konoplje, je bilo ugotovljeno, da je le-teh 1596 kom. (zaseženih je bilo 489 sadik konoplje). Storilci tovrstnih kaznivih dejanj  lahko z vzgajanjem konoplje pod umetnimi pogoji vzgojijo odrasle rastline do štirikrat na leto, iz ene rastline pa pridobijo najmanj 30 g posušenih cvetov-vršičkov prepovedane droge konoplja za uživanje (na prostem trgu v R Sloveniji prodajalci prodajajao tudi semena konoplje za katere trdijo, da je iz njih mogoče pridobiti tudi 500 g cvetov.vršičkov za uživanje). Glede na visoko „strokovno“ raven urejenih nasadov, kar je mogoče ugotoviti iz zasežene opreme je gotovo, da so osumljenci bili sposobni v enem ciklusu proizvesti najmanj 48 kg prepovedane droge konoplja. Ob upoštevanju, da se trenuto 100 g tako gojene prepovedane droge konoplja prodaja od 500 do 600 EUR je približna protipravna denarna korist osumljencev  med 240.000,00 EUR do 288.000,00 EUR. Potrebno je poudariti, da je vsebnost učinkovine THC v tako gojenih rastlinah konoplje neprimerno večja kot v rastlinah, ki jih gojitelji vzgajajo na prostem.

Z ogledom kaznivega dejanja so bili zbrani tudi očitni znaki KD  tatvine elektrike s strani osumljencev kaznivega dejanja, saj so imeli električni dovod speljan tudi mimo števca.

Posledica opisanega primer gotovo pomeni, da so policisti PP Slov. Konjice, kriminalisti SKP PU Celje in PPVSP s svojim strokovnim delom bistveno pripomogli k zmanjševanju ponudbe prepovedanih drog, ki je eden izmed poglavitnih ciljev PU Celje in Slovenske policije.