Policisti poostreno nad voznike pod vplivom alkohola in prepovedanih drog


Alkohol je na slovenskih cestah prisoten pri vsaki tretji prometni nesreči s smrtnim izidom. Tudi podatki o uporabi drog med slovenskimi vozniki so zaskrbljujoči.

Na podlagi raziskave, ki jo je v lanskem letu izvedla AVP, je namreč skoraj eden od treh vprašanih že užival prepovedane droge. Kar 8 % vprašanih pa je pod vplivom drog že sedlo za volan. Droge, ki se najpogosteje pojavljajo med slovenskimi vozniki, so marihuana, kokain in amfetamini.

V decembrskem času bodo v okviru nacionalne akcije Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi v prometu potekale številne aktivnosti Agencije za varnost prometa, Policije in nevladnih organizacij za osveščanje o škodljivih učinkih alkohola in prepovedanih drog na udeležence v cestnem prometu.

Zaradi voznikov pod vplivom alkohola in prepovedanih drog smo ogroženi vsi udeleženci v cestnem prometu

Vsaka tretja prometna nesreča s smrtnim izidom se je zgodila zaradi voznika pod vplivom alkohola. Lani je torej na naših cestah zaradi vpliva alkohola umrlo kar 41 udeležencev, 175 udeležencev se je hudo telesno poškodovalo, 834 udeležencev pa je bilo lažje telesno poškodovanih. V prometnih nesrečah, kjer je bil povzročitelj pod vplivom psihoaktivnih snovi in prepovedanih drog, pa je lani umrlo 11 udeležencev, 44 je bilo hudo telesno poškodovanih in 68 lažje telesno poškodovanih.

Droge v prometu nesprejemljive, vendar vse pogostejše

Droge, ki se najpogosteje pojavljajo med slovenskimi vozniki, so marihuana (89 %), sledi kokain (14 %) in amfetamini (10 %). Agencija za varnost prometa opozarja vse udeležence v cestnem prometu naj ne ogrožajo svojega zdravja in ne uživajo alkohola in prepovedanih drog.

Droge so v prometu povsem nesprejemljive, saj močno vplivajo na sposobnosti za vožnjo. Tako kot alkohol, tudi droge vplivajo na zaznavo, predvidevanje in presojo ter odločanje in končno izvedbo ustreznega ravnanja. Udeleženci naj zato poskrbijo za svojo varnost in se pod vplivom drog nikakor ne usedejo za volan, prav tako pa naj se ne usedejo v vozilo, kjer je voznik pod vplivom prepovedane droge.

AVP bo tudi letos za policiste kupila 1000 hitrih testov za droge

Lani se je izjemno povečalo tudi število odklonov strokovnih pregledov (enkrat več odklonov strokovnih pregledov kot prejšnje leto), kar je rezultat prav širše uporabe hitrih testov za droge.

Agencija za varnost prometa je zato tudi letos kupila dodatnih 1000 hitrih testov za droge, s katerim lahko policisti na podlagi vzorca sline zelo hitro ugotovijo prisotnost prepovedanih drog v telesu. Policija bo v tem mesecu tudi izvajala poostren nadzor nad alkoholiziranimi vozniki in vozniki pod vplivom prepovedanih drog.

AVP

komedija-lasko-polsi-klik