Policisti pri dveh Celjanih zasegli skoraj tisoč petard

03. 12. 2021 11:43

Celjski policisti so včeraj na podlagi odredbe sodišča, zaradi suma storitve kaznivega dejanja nasilništva, v Celju opravili hišno preiskavo pri dveh Celjanih in odkrili preko tisoč petard. Celjana, od katerih eden je mladoleten, sta v sorodstvenem razmerju, so sporočili s PU Celje.

Pri hišni preiskavi so policisti našli in zasegli nekaj manj kot tisoč petard, in sicer 900 piratk, 90 cober in eno super cobro. Uporaba le teh je zakonsko prepovedana. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja nasilništva, bodo policisti oba kazensko ovadili. Zoper polnoletnega Celjana so izdali še odločbo v hitrem postopku zaradi kršitve Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, saj je tako posest, kot uporaba pirotehničnih izdelkov, katere glavni efekt je pok, pri nas prepovedana.

“Žal opažamo, da so ravno petarde vseh oblik in moči tiste, ki jih predvsem mladoletniki nabavljajo na črnem trgu, bodisi pri preprodajalcih ali preko spleta in jih neprimerno uporabljajo, pri čemer prihaja do poškodb. Nemalokrat zelo hudih. Močno pokanje pa nenazadnje pogosto vznemirja občane in pri njih povzroča občutke nelagodja in strahu,” pojasnjuje Milena Trbulin, tiskovna predstavnica PU Celje.

Dodaja, da bodo policisti zaradi naštetega v decembrskih dneh še posebej pozorni na uporabo prepovedanih pirotehničnih izdelkov. Zaradi kršitev določil Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih lahko posameznika doleti globa v razponu od 400 do 1.200 €, policisti pa seveda zasežejo tudi pirotehnične izdelke, četudi niso v storilčevi lasti.

“Sama globa ne bi smela biti ključen razlog, da posamezniki ne bi uporabljali nedovoljene pirotehnike. Vsak posameznik mora pri sebi razmisliti in prevzeti odgovornost za ravnanja, s katerimi lahko tako sebi kot okolici, povzroči nepopravljivo škodo,” zaključuje Trbulin.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
143 queries in 0,704 seconds.