Znane podrobnosti o kriminalni združbi s Celjskega, ki je organizirala nezakonite prehode meje in države

28. 08. 2019 15:08

Policijska uprava Celje je predstavila ugotovitve včerajšnjih hišnih preiskav kriminalne združbe, ki je organizirala nezakonite migracije skozi ozemlje Slovenije.

Več kot 70 kriminalistov in policistov Policijske uprave Celje je včeraj na območju Celja, Žalca in Velenja opravilo sedem hišnih preiskav pri slovenskih državljanih starih med 22 in 37 let, ki so osumljene nezakonitih kriminalnih dejanj povezanih z nezakonitimi migracijami.

Policisti in kriminalisti so s preiskavo ugotovili, da so osumljenci kot člani hudodelske združbe, od konca lanskega leta do letošnjega avgusta, v sodelovanju z večimi do sedaj še neidentificiranimi sostorilci, vodili del mednarodne kriminalne združbe, ki je delovala z namenom prevažanja nezakonitih migrantov iz Hrvaške preko Slovenije v Italijo. Slovenska, hrvaška in italijanska policija so prestregle 279 takšnih migrantov, večinoma državljanov Iraka, Irana, Pakistana, Afganistana, Indije in Kitajske.

Organizatorji so za prevoznike uporabljali osebe s socialnega dna, pa tudi odvisnike od drog. Migrante so prevažali v avtodomih in tovornih prostorih kombiniranih vozil, med prevozom pa so uporabljali t. i. izvidnike. Kar nekaj prevoznikov oz. voznikov ni imelo veljavnega vozniškega dovoljenja. V zadnjem času so v svojih aktivnostih postajali vse bolj predrzni in brezkompromisni v smislu nevarne vožnje in velikega števila migrantov, natrpanih v vozilih.

V avgustu so tako policisti zabeležili že 6 primerov, kjer so tihotapci v kombiniranih vozilih tihotapili med 31 in 45 migrantov. Eden je naprimer v avtodomu za 6 oseb prevažal 24 migrantov.

Eden izmed osumljencev oborožen, našli tudi droge

Policija je včeraj izvedla hišne preiskave na sedmih mestih v Celju, Žalcu in Velenju. Policisti so tekom postopka ugotovili, da je bil eden izmed osumljencev v času aretacije celo oborožen s pištolo in naboji. Policisti so ugotovili tudi, da je eden izmed organizatorjev tihotapstva kriminalna dejanja izvajal v času prestajanja zaporne kazni. To je namreč prestajal zgolj ob vikendih, med tednom pa se je očitno ukvarjal z organiziranjem nezakonitih migracij. Pri vseh osumljencih gre za stare znance policije, poznane tudi iz drugih kriminalnih dejanj.

Gre za deset osumljencev starih od 22 do 37 let, ki so državljani Slovenije in stanujejo na širšem območju PU Celje. Vsi bodo kazensko ovadeni za 16 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, pet osumljencev pa bo ovadenih tudi zaradi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Preprodajali so namreč manjše količine heroina, kokaina in konoplje.

Policija je od sedmih pridržanih tri že izpustila na prostorst, štirje osumljenci pa ostajajo v priporu. Ene osebe niso našli in je po podatkih policije v tujini.

“Prevozniki” so za prevoz migranta prejeli od 250 do 500 evrov na osebo. Migrant pa je organizatorju za ta del Balkanske poti plačal tudi 2.000 do 3.000 evrov na osebo.

Vse več tihotapstva čez mejo

V policiji poudarjajo, da v zadnjem obdobju zaznavajo povečano problematiko delovanja kriminalnih družb pri nezakonitih migracijah na balkanski poti.

Sprovajalci, oziroma prevozniki so velikokrat državljani tretjih držav, ki so že pridobili ali so v postopku pridobivanja statusa pri državah Evropske unije. Kot enega od načinov izogibanja prijetju uporabljajo predhodnice. .

Od januarja do julija 2019 se je, glede na lansko primerljivo obdobje,  45 odstotkov več kaznivih dejanj, povezanih z ilegalnim prestopom meje. Za 317 odstotkov se je povečalo število izvršitvenih oblik tihorapljenja v okviru kriminalne združbe, za 64 % pa v okviru tihotapljenja zaradi premoženjske koristi.

Slovenska policija je letos v povezavi s tihotapljenjem ljudi čez mejo obravnavala 192 dogodkov, v katerih je bilo prejetih 273 sprovajalcev, od tega 246 tujcev in 27 slovenskih državljanov. Največ so jih ujeli na območju PU Koper (108 tihotapcev), nato PU Novo mesto (55 tihotapcev) in PU Ljubljana (47 tihotapcev). Zoper 223 tihotapcev je bil odrejen sodni pripor.

foto: PU Celje

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
152 queries in 1,123 seconds.