Poslovodstvi dveh družb s Celjskega zlorabljali svoj položaj


S Policijske uprave Celje so sporočili, da so celjski kriminalisti zaključili z obsežno preiskavo s področja gospodarske kriminalitete.

Kriminalisti PU Celje so po dolgotrajni in obsežni kriminalistični preiskavi uspešno preiskali več sumov nepravilnosti pri poslovanju dveh gospodarskih družb s širšega območja Celja.

Med preiskavo so ugotovili, da je nekdanje poslovodstvo dveh gospodarskih družb iz širšega območja Celja, v letih 2014 in 2015, zlorabljalo svoj položaj. V škodo družb, ki so jih zastopali in vodili so namreč sklepali škodljive pogodbe, dajali poroštva in brez kakršnekoli pravne ali dejanske osnove za plačilo, s ponarejanjem listin in brez ustreznih protidajatev, delegirali posamezna nakazila iz transakcijskih računov teh gospodarskih družb na transakcijske račune lastniško povezanih družb.

S temi dejanji so osumljeni v letih 2014 in 2015 oškodovali gospodarski družbi za več kot 2 milijona evrov.

Celjski kriminalisti so na pristojno državno tožilstvo zoper tri fizične in pravne osebe že podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Gre za dve kaznivi dejanji zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, dve kaznivi dejanji ponareditve ali uničenja poslovnih listin, kaznivo dejanje neupravičene uporaba tuje oznake ali modela  ter kaznivo dejanje poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja.

Po poročanju 24ur naj bi bil po neuradnih, a zanesljivih informacijah, ovaden nekdanji prvi mož radeške papirnice, ki je pristala v stečaju. Igor Rakuša naj bi namesto da bi delal v dobro družbe Radeče papir, družbo neuradno izčrpaval s fiktivnimi računi in posojili v korist družb, s katerimi je bil sam povezan.

Preberite tudi današnje poročilo Policijske uprave Celje (klik)