Poziv lastnikom psov, ki se prosto sprehajajo in mestoma napadajo občane

26. 02. 2021 14:18

Policisti opozarjajo, da so v zadnjih dneh prejeli več obvestil občanov, ki so opozarjali na pse, ki so se brez lastnikov gibali bodisi v parkih, na sprehajalnih poteh oziroma v stanovanjskih naseljih na območju Policijske uprave Celje.

Policisti so v zadnjem času prav tako obravnavali posamične primere ugrizov psov.

Policisti ponovno opozarjajo, da Zakon o zaščiti živali določa, da mora lastnik oziroma skrbnik psa, na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu. Za neupoštevanje dolžne skrbi za psa, je za lastnika psa zagrožena globa od 200 do 400 €.

Če je pes v preteklosti že koga ugriznil in ima status nevarnega psa, so dolžnosti skrbnika takšnega pse še večje, saj mora zagotoviti fizično varstvo psov, na enega izmed naslednjih načinov:

  • poskrbeti, da je pes na povodcu in nosi nagobčnik,
  • oz. je zaprt v pesjaku ali primernem objektu oziroma v ograjenem prostoru z ograjo visoko najmanj 1,8 m. Vhod mora biti označen z opozorilnim znakom

Nevarnega psa tudi ni dovoljeno zaupati v vodenje osebam, mlajšim od 16 let.

Za skrbnika nevarnega psa je, v kolikor ne poskrbi za njegovo varstvo, predpisana globa v višini od 800 do 1.200 €.

Občinski odloki tudi določajo, da morajo lastniki psov počistiti iztrebke za svojimi ljubljenčki. Kljub temu vsakodnevno opažamo nespoštovanje teh določil in s tem pogosto tudi nejevoljo občanov, kot tudi nejevoljo vestnih skrbnikov psov, ki jim je tovrstno opravilo samoumevno.

Lastnike psov znova opozarjamo, naj zanje primerno skrbijo ter upoštevajo zakonska določila.

M.T./PU Celje

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
161 queries in 0,608 seconds.