Preiskana prometna nesreča s pobegom


V četrtek, 31. marca 2011, ob 20.50 uri, se je na regionalni cesti izven naselja Šoštanj zgodila prometna nesreča, v kateri je voznik osebnega avtomobila, ki je s kraja nesreče pobegnil, trčil v voznico kolesa s pomožnim motorjem. V prometni nesreči se je voznica kolesa s pomožnim motorjem hudo telesno poškodovala, voznik osebnega avtomobila pa je po trčenju odpeljal s kraja, ne da bi  poškodovani nudil pomoč.

Takoj po prejetem obvestilu so na kraj odšli policisti, ki so opravili ogled. Že pri samem ogledu so na podlagi najdenih sledov začeli z zbiranjem obvestil o povzročitelju te hude prometne nesreče. Tako so že v isti noči na domu iskali možnega povzročitelja (kasneje se je pokazalo, da je dejansko ta oseba povzročila prometno nesrečo), vendar ga niso izsledili.

V petek zjutraj, 1. aprila 2011, so policisti, v sodelovanju s kriminalističnimi tehniki Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje, opravili ponoven ogled kraja dejanja in ogled poškodovanega kolesa s pomožnim motorjem. Ko je bilo preverjeno, da je povzročiteljevo vozilo dejansko znamke Audi, tip A4, je steklo iskanje ustreznih vozil in preverjanje lastnikov le-teh.  Policisti so se ponovno odpravili na dom domnevnega povzročitelja in ga izsledili na domu.

Ob izsleditvi povzročitelja prometne nesreče, 44-letnega občana Šoštanja, je slednji policistom pokazal, kam je skril poškodovano vozilo. V skladu z določili 2. odstavka 157. člena Zakona o kazenskem postopku so mu  policisti odvzeli prostost in odredili pridržanje.  V času pridržanja so opravili tudi  vsa opravila, s katerimi so dokumentirali vse potrebno za uspešno dokazovanje v nadaljnjem kazenskem postopku. 44-letnega osumljenega bodo velenjski policisti kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivih dejanj Povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti po 1. odstavku 323. člena Kazenskega zakonika-1 ter Zapustitve poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči po 2. odstavku 328. člena Kazenskega zakonika-1.

Kazenski zakonik za tovrstna ravnanja predvideva do osem let zaporne kazni in prepoved vožnje motornega vozila za povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti ter dodatno še z zaporno kaznijo od treh mesecev do petih  let za zapustitev poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči.

Milena Trbulin

TISKOVNA PREDSTAVNICA

POLICIJSKE UPRAVE CELJE