Preiskava množičnega pretepa v Vitanju: ovadena iniciatorja ravsa, kakor tudi varnostnika in reditelji


Na Policijski upravi Celje so zaključili s preiskavo nepravilnosti pri množični kršitvi javnega reda in miru na prireditvi v Vitanju, ki je potekala 4. maja letos.

Nekaj čez drugo uro zjutraj je na prizorišču prišlo do množične kršitve javnega reda in miru, v kateri je bilo udeleženih okoli 30 oseb. Povod za kršitev je bil pretep dveh občanov. Kot so zapisali s Policijske uprave Celje so varnostniki, ki so poskušali vzpostaviti  javni red in mir, med posredovanjem odrinili eno od obiskovalk, zaradi česar je več obiskovalcev s silo poskušalo varnostnikom preprečiti izvedbo ukrepov.

V množični kršitvi javnega reda in miru je bilo lažje poškodovanih 11 obiskovalcev prireditve.

Osebi, ki sta začeli s pretepom, bodo kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja lahke telesne poškodbe.

Ugotovljenih več nepravilnosti

Z zbiranjem obvestil o množični kršitvi javnega reda in miru so ugotovili več nepravilnosti

Pri presoji izvedenih ukrepov varnostnikov so na PU Celje ugotovili, da so nekateri varnostniki, ki so zoper posamezne udeležence javne prireditve uporabili določene ukrepe, te izvedli v nasprotju z določili Zakona o zasebnem varovanju, torej nezakonito in nestrokovno, kar je bilo potrjeno z izjavami prič na kraju in javno objavljenimi posnetki. Zaradi suma storitve kaznivih dejanj nasilništva in lahke telesne poškodbe bodo kazensko ovadili dva varnostnika in pet rediteljev.

Na podlagi vseh zavarovanih dokazov, posnetkov in zbranih obvestil so zoper organizatorje in soorganizatorje prireditve, zoper imetnika licence ter zoper tri varnostnike, uvedli tudi več postopkov o prekršku. Prav tako so obvestili pristojne inšpekcijske službe in ministrstvo za notranje zadeve, kot pristojni organ na področju zasebnega varovanja.

O za zdaj še neznanih storilcih, ki so bili udeleženi v množični kršitvi javnega reda in miru, še zbirajo obvestila.