Pustni vikend nekaterim voznikom ne bo ostal v lepem spominu: 36 tisočakov globe Romunom, po avtocesti pijan s 172 km/h


Policisti Postaje prometne policije Celje so v petek zvečer na avtocesti A1 ustavili konvoj dveh skupin vozil in spremljevalnega vozila, ki so izvajali prevoz tovora izrednih dimenzij.

Še en pogled na izločen izredni tovor; foto: PU Celje

Pri kontroli so ugotovili, da so prevoz tovora izrednih dimenzij opravljali brez dovoljenj za izredni prevoz. Voznik spremljevalnega vozila ni imel opravljenega strokovnega usposabljanja spremljevalca izrednih prevozov. Vozili, s katerima so opravljali  izredni prevoz, poleg vsega nista bili pravilno označeni. Pri pregledu delovnega časa in obveznih počitkov voznikov so prometni policisti zaznali več hujših kršitev, med drugim manipulacijo podatkov zaradi vožnje brez voznikove kartice, več prekoračitev dnevnega časa vožnje in več nezadostnih dnevnih in tedenskih počitkov.

Romunska voznika in vozili so policisti izločili iz prometa, voznikoma pa izrekli  globo v višini 4.000 evrov. Tuji pravni osebi, za katero sta voznika opravlja izredna prevoza, so izrekli globo v višini 35.200 evrov.

25 kazenskih točk na mah

S Policijske uprave Celje so zapisali, da so med kršitvami voznikov tovornih vozil  najpogostejše prav kršitve preobremenjenosti vozil, vozila niso tehnično brezhibna, vozniki ne upoštevajo obveznih počitkov ter odmorov, zato bodo tudi v prihodnje izvajali nadzore nad tovrstnim prometom tako na avtocesti kot na vseh ostalih glavnih in regionalnih cestah na območju Policijske uprave Celje.

Na pustno soboto so v večernih urah policisti Postaje prometne policije Celje na avtocesti v bližini Dramelj, kjer je hitrost vožnje s splošnim predpisom omejena na 100 km/h, ustavili in kontrolirali voznika osebnega vozila, državljana Republike Slovenije, ki je vozil s hitrostjo 172 km/h. Preizkus z alkotestom je pokazal, da je imel voznik v krvi dobro promilo alkohola. Vozniku so začasno odvzeli vozniško dovoljenje in mu prepovedali nadaljnjo vožnjo. Za storjen prekršek sledi 2.100 evrov globe ter izrek stranske sankcije 25 kazenskih točk.

Trčil z 2,3 promilama

Šentjurski policisti so minuli vikend obravnavali voznika osebnega vozila, ki je je vozil krepko pod vplivom alkohola in v centru Šentjurja povzročil prometno nesrečo. Preizkus z alkotestom je pokazal, da je imel sredi dneva kar 2,3 promili alkohola v krvi. Voznik jo je na srečo odnesel brez poškodb, poškodoval je prometno signalizacijo in vozilo. Sledi obdolžilni predlog.

S PU Celje so še zapisali, da je v zadnjih letih je skorajda polovici najhujših prometnih nesreč botrovala vožnja pod vplivom alkohola, zato nikar za volan, če ste uživali alkoholne pijače.