Vrhovno sodišče oprostilo Škoberneta, ki bo vložil zahtevo za odškodnino

05. 08. 2018 09:57

Celjskega sodnika Milka Škoberneta, ki je bil leta 2007 obsojen na polletno zaporno kazen zaradi lažnega pričanja in kazen tudi v celoti odslužil, je Vrhovno sodišče oprostilo vseh obtožb v zvezi s tem primerom.

Škoberne bo sedaj vložil zahtevo za odškodnino.

Kot je znano je bil nekdanji celjski sodnik Milko Škoberne v tem primeru kot priča povabljen na obravnavo postopka v katerem je obdolženec med drugim trdil, da je Škoberne v zameno za poceni nakup Audija zadrževal spis skupine preprodajalcev avtomobilov. Škoberne je med obravnavo kot priča izrekel, da je enemu izmed preprodajalcev avtomobilov, katere naj bi po pričevanju obdolženca ščitil, večkrat sodil in ga tudi obsodil. To se je kasneje izkazalo za neresnico. Škoberne se je tako zaradi krive izpovedbe znašel na zatožni klopi in bil pravnomočno obsojen na pol leta zapora, ki jo je tudi prestal.

Kasneje je zoper pravnomočno sodbo Škobernetov odvetnik Tomaž Bromše vložil zahtevo za varstvo zakonitosti. Senat vrhovnih sodnikov je pritrdil odvetniku, ki je trdil da je bila z obsodilno sodbo Škobernetu podana absolutna kršitev kazenskega postopka, ker so bili razlogi o odločilnih dejstvih v sodbi nejasno in pomanjkljivo obrazloženi. Sodba je bila razveljavljena in vrnjena v ponovno obravnavo. Vrhovno sodišče je sedaj oprostilo Škoberneta, ki bo vložil zahtevo za odškodnino.

Kot je za Radio Celje povedal Škoberne, je odločitev Vrhovnega sodišča takšna, da državni proračun krije vse stroške postopka. Dodal je, da je sam, v nasprotju z nekaterimi ostalimi obsojenci, kazen v celoti prestal, zato bo vložen ustrezen odškodninski zahtevek, o čemer se bosta posvetovala z njegovo odvetnico in pravočasno vložila vse potrebno, da bodo plačani vsi stroški in primerna odškodnina. Odškodnina bo temeljila na tisti odškodnini, ki je že bila izplačana za nezakoniti pripor v zadevi zaradi katere je bil Škoberne obsojen zaradi korupcije.

Milko Škoberne je bil februarja v primeru, ki je bil povezan z jemanjem podkupnin, pogojno izpuščen iz zapora.

foto: Facebook

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
159 queries in 1,143 seconds.