Skupine mladoletnikov v Celju uničujejo tujo lastnino, ustrahujejo in napadajo občane

20. 02. 2021 11:55

Vsaj dve večji skupini mladostnikov starih med 12 in 16 let že vse od poletja uničujejo, ustrahujejo, grozijo ter celo fizično napadajo občane predvsem na območju KS Dečkovo naselje.

Kljub pozivom pristojne institucije vse do danes niso uspele ukrepati in zajeziti teroriziranja prebivalcev s strani objestnih mladoletnikov. Stanovalcem tako zaenkrat ostaja le upanje, da se bo situacija umirila sama od sebe.

Predvsem na območju KS Dečkovo naselje se že skoraj leto dni soočajo s težavami, ki jih povzročajo skupine mladoletnikov, ki uničujejo javno in zasebno lastnino, ustrahujejo vrstnike, grozijo tamkajšnjim stanovalcem, zgodili pa so se tudi že fizični napadi, celo na starejše občane. Kljub večkratnim pozivom pristojnim inštitucijam po ukrepanju se stanje v vseh teh mesecih ni izboljšalo. Stanovalci pa še naprej živijo v strahu.

Težave so se po malem pričele že v prvem valu epidemije, po besedah prebivalcev KS Dečkovo naselje pa so se začele stopnjevati poleti. Gre za vsaj dve skupini mladoletnikov, starih med 12 in 16 let, ki prihajajo iz drugih delov mesta in se običajno zbirajo ob poligonu “pump track” v Novi vasi.

Najhuje naj bi bilo med vikendi, stanje pa je, glede na pričevanje občanov, ki so zgodbo razkrili portalu 24ur, postalo neznosno. Prebivalci tega predela mesta tako poročajo o tem kako v črno oblečeni mladoletniki s kapucami in maskami, zaradi česar niso prepoznavni, z najrazličnejšimi predmeti obmetavajo predvsem pritlična stanovanja, prevračajo zabojnike s smetmi, uničujejo zasebno in javno lastnino, ustrahujejo sovrstnike in ostale občane, zgodile pa so se tudi že grožnje s posilstvi ter fizični napadi, celo na starejše občane. Dejanja mladoletni objestneži izvedejo v skupinah, se nato razbežijo in čez nekaj časa vrnejo ter ponovno povzročajo nemir. Zaradi nasilnih objestnežev tako prenekateri prebivalci zvečer niti ne upajo več iti ven.

Enega izmed posnetkov predrznih mladoletnikov med napadom na starejšega občana si lahko ogledate na 24ur.com.

So pristojne inštitucije zatajile?

Prebivalce tega predela mesta pa obupujejo predvsem zato, ker se zdi, da so v tej zgodbi odpovedale predvsem pristojne inštitucije. Kot so namreč še pojasnili za 24ur, so zato sami organizirali celo večerne obhode. Ko opazijo nasilje lahko tako hitro obvestijo policijo, polovili pa so tudi že nekaj mladostnikov. Vendar, kot poudarjajo, vse skupaj skoraj ne pripomore k umiritvi razmer. Poleg tega pa so v njihovem primeru zatajili še Center za socialno delo ter starši, ki nimajo nadzora nad svojimi otroki in najpogosteje zanikajo dejanja svojih otrok oz. za ta krivijo kar stanovalce same, češ da so si morali izvajanja njihovih otrok že s čim zaslužiti.

Policisti in občani so pogosto nemočni tudi zato, ker mladoletniki nasilna dejanja izvajajo v kratkih intervalih in se nato razbežijo. Tudi prepoznati jih je težko, saj imajo ponavadi čez glavo poveznjene kapuce, nosijo pa tudi maske.

Policija obravnavala zgolj nekaj primerov, CSD ravna v skladu s postopki

Na policiji pojasnjujejo, da so letos na tem območju mesta uradno obravnavali zgolj dva primera nasilja. Šlo je za prevračanje zabojnikov za smeti, pri čemer storilci niso bili prijeti, v drugem primeru pa je mladoletnik grozil svojemu vrstniku, zaradi česar je bil zoper nasilnega mladostnika podan obdolžilni predlog. Lani pa so na tem območju obravnavali skupino otrok in mladoletnikov, ki so kršili Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, o čemer so obvestili starše in uvedli prekrškovne postopke, na Center za socialno delo Celje pa podali poročila o njihovem odklonilnem ravnanju.

Medtem pa na Centru za socialno delo Celje pravijo, da so bili o dogajanju v preteklosti že nekajkrat obveščeni bodisi s strani policije bodisi s strani stanovalcev ter da v povezavi z dogodki venomer ravnajo v skladu s postopki. Začenjši s pogovori, ki jih opravijo tako s starši kot z mladostniki s težavami v odraščanju.

Stanovalcem tako zaenkrat ostaja le upanje, da bi se situacija umirila in bi lahko ponovno zaživeli v mirni in prijazni soseski.

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
144 queries in 0,893 seconds.