Celjski kriminalisti predstavili podrobnosti umora na Koroškem. Zaskrbljujoča letošnja statistika na Celjskem


Vodja Oddelka za splošno kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije PU Celje Milan Vogrinec je na novinarski konferenci predstavil podrobnosti umora, ki se je v nedeljo zgodil na Koroškem.

Kot je dejal, so bili policisti v nedeljo, nekaj po 21. uri obveščeni, da se v stanovanjski hiši na območju Dravograda nahaja huje poškodovana ženska. Policisti so hitro prispeli na kraj dogodka, kjer so našli 33-letno oškodovanko, ki ni kazala znakov življenja. Začeli so z oživljanjem. Ob prihodu v stanovanjsko hišo, se je v njej še vedno nahajal tudi 38-letni storilec. Ugotovljeno je bilo, da je osumljenec pred storitvijo kaznivega dejanja, najverjetneje z originalnim ključem, vstopil v skupno družinsko hišo in z uporabo fizične sile, brez uporabe kakšnega predmeta, obračunal z žrtvijo. Ta je kasneje podlegla poškodbam.

Kot je še povedal Vogrinec, je oškodovanka že 13. aprila prijavila nasilje v družini. Takrat so policisti opravili razgovore in primer predali okrožnemu tožilcu, ki je storilcu odredil prepoved približevanja, pogoji za pripor pa niso bili izpolnjeni. Po tem datumu policisti niso prejeli nobene dodatne prijave, prav tako so redno opravljali kontrole na naslovu oškodovanke. Tudi nekaj ur pred umorom, ko niso zaznali kakršnihkoli kršitev ali sumov, prav tako jih o tem ni obvestila oškodovanka. Oškodovanka, ki ima sicer s storilcem dva mladoletna otroka, je bila v času umora sama.

O tragediji je pristojne obvestil občan. Osumljeni v preteklosti ni bil obravnavan za kakršnokoli kaznivo dejanje z elementi nasilja. Tudi prijava 13. aprila je bila prva tovrstna zoper osumljenca. Motiv za umor je bilo najverjetneje ljubosumje. Zagrožena kazen za tovrstno kaznivo dejanje je do 30 let.

Kako se odreja pripor in kako prepoved približevanja?

Glede ukrepa prepovedi približevanja je tako, da ga policist izreče za 48 ur in ga nemudoma pošlje v presojo preiskovalnemu sodniku. Ta ga lahko razveljavi, praviloma pa ga potrdi in tudi podaljša do 15 dni. Na obrazložen predlog žrtve lahko preiskovalni sodnik ukrep naknadno podaljša do skupno 60 dni.

Policisti morajo izvajati nadzor nad spoštovanjem ukrepa najmanj enkrat dnevno. V primeru neupoštevanja prepovedi imajo na voljo dodatne ukrepe zoper kršitelja – od globe, do kratkotrajnega pridržanja, če so pa ob kršitvi podani priporni razlogi, pa tudi privedbo kršitelja oziroma osumljenca,  z ovadbo k preiskovalnemu sodniku, ki lahko odredi pripor. Kršitelji ukrep največkrat kršijo s pošiljanjem telefonskih sporočil, v redkejših primerih žrtve zalezujejo, iščejo osebni stik in se želijo vrniti v skupno bivališče. Policisti kršitve ugotavljajo samostojno ob izvajanju nadzora, v mnogo primerih pa jih o kršitvah obveščajo žrtve nasilja same. V času prepovedi približevanja ima žrtev možnost poiskati dodatno pomoč zase in za otroke. V tem času se v pomoč praviloma vključijo CSD, pa tudi nevladne organizacije.

Letos že skoraj toliko prepovedi približevanja, kot v celem lanskem letu skupaj

Na območju Policijske uprave Celje so letos, do konca meseca aprila izrekli 74 ukrepov prepovedi približevanja, lani v enakem obdobju 83. V celotnem lanskem letu smo izrekli 260 ukrepov prepovedi približevanja, v letu 2020 pa 287.

V času ukrepa prepovedi približevanja so letos na območju PU Celje, poleg umora 7. maja 2022, na območju Dravograda,  obravnavali še poskus uboja 7. januarja v Celju, ko je storilec z nožem napadel nekdanjo partnerko. Osumljeni je v priporu.

Na območju celotne Slovenije se okoli 30 do 35 odstotkov ubojev in umorov zgodi v krogu družine. Tovrstnih dejanj med zakonci ali izven zakonskimi partnerji je za okoli 20 % oziroma nekje petina vseh dejanj ubojev in umorov.

Skupno so letos na območju Policijske uprave Celje obravnavali tri umore, dva poskusa umora in tri poskuse uboja.

Podatki o umorih, poskusih umorov in poskusih ubojev na območju PU Celje v letošnjem letu

1. januar 2022, v Celju – poskus uboja, ko je storilec na pešpoti zabodel sprehajalca.

2. januarja 2022, v Preboldu – poskus umora v  domu starostnikov, kjer je stanovalec zabodel sostanovalca.

7. januarja 2022, v  Celju – poskus umora, ko je moški zabodel nekdanjo partnerko.

18. januarja  2022, v Celju – poskus uboja zaradi nesoglasij glede delovnega razmerja.

28. januarja 2022, v Velenju – poskus uboja zaradi dolžniško upniškega razmerja.

24. februarja 2022, na območju Šmarja pri Jelšah – dvojni umor, ko je moški ustreli dva izvršitelja.

V vseh primerih, razen prvega, kjer je storilec še na begu, so osumljene kazensko ovadili in jih privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je vsem odredil pripor.

V lanskem letu so na območju PU Celje obravnavali dva umora, en poskus umora in en poskus uboja.

Več o policijskih postopkih pri kaznivih dejanjih z nasiljem v družini – tukaj

B.S.