Toča na Kozjanskem, kot je ne pomnijo, kot oreh debela zrna tudi v Laškem (foto)


Občini Kozje in Bistrico ob Sotli je malo pred sedmo zvečer zajela toča, kot je po besedah župana Kozjega Dušana Andreja Kocmana ne pomnijo najstarejši prebivalci. Kot oreh velika zrna so 20 cm do pol metra na debelo pokrila pokrajino in so jih morali odstranjevati z bagrom. Na širšem območju so uničeni poljski pridelki, vinogradi in sadovnjaki.

V občini Kozje je močan veter razkril tudi dve strehi. Prebivalcem občine so na terenu pomagali gasilci, aktiviran pa je bil tudi štab Civilne zaščite.

Tudi v občini Bistrica ob Sotli je toča je v celoti uničila poljščine, poškodovane so strehe objektov in avtomobili, zaradi podrtih dreves so ceste neprevozne in poškodovane, Izpadla je tudi mobilna telefonija. Na terenu so gasilci PGD Bistrica ob Sotli in PGD Polje ob Sotli – Sedlarjevo iz občine Podčetrtek, ki pomagajo odpravljati posledice neurja, poleg njih pa tudi delavci cestnega podjetja in policisti. Aktiviran je štab Civilne zaščite občine Bistrica ob Sotli.

O toči poročajo tudi s širšega območja Štor in Šentjurja.

Kot oreh debela toča je zajela tudi širše območje Laškega. Bralka nam je zaupala, da je toča padala vsaj v treh valovih. Najprej najdebelejša “na polno”, nato je sledilo nekaj minut zatišja, temu pa še en močan val. “resno sem se bala, da mi bo razbilo strešno okno, saj je tolklo, kot bi bil sodni dan”, je še povedala.

Na spletni strani Uprave za zaščito in reševanje poročajo še, da je neurje v kraju Pečovnik v bližini Celja podrlo drevje in drogove električne napeljave.


V Kozjem so zrna toče odstranjevali z Bagrom (Foto + naslovna: E. P.)


Neurje se je najbolj razbesnelo v Bistrici ob Sotli (Foto: Mitja Čižmek). Več v spodnji fotogaleriji

Močno je padalo tudi v centru Laškega (foto: Uroš Slapnik)

(Foto: Uroš Slapnik)


Toča je prestrašila tudi prebivalce Rečice pri Laškem (Foto: Bojan Goluh)

Spodaj si oglejte še fotogalerijo divjanja neurja v Bistrici ob Sotli. Fotografije sta prispevala Mitja Čižmek in Martina Černelič.

[simpleviewer width=100% height=700 id=57]

Če je vremenska ujma zajela tudi vaš kraj, nam lahko pošljete fotografije na spletni naslov [email protected] .

R. Č.