Tržni inšpektorat opozarja na možne prevare pri nakupu na več spletnih straneh


Tržni inšpektorat je v zadnjem mesecu prejel več prijav potrošnikov, ki so opravili nakupe preko spletnih strani, ki ponujajo obutev priznanih blagovnih znamk. Potrošniki so naročene izdelke plačali, pošiljka pa ni nikoli prispela.

Nekateri potrošniki so uspeli vzpostaviti komunikacijo s prodajalcem, ki pa se čez čas, tako kot pri ostalih potrošnikih, ni več odzival. Ob Na inšpektoratu ob tem poudarjajo, da so spletni prevaranti na delu ves čas, zato je težko slediti vsem spremembam, izpostavili pa so nekatere sumljive spletne strani, kjer so potrošniki izpostavljeni možnim zlorabam.

Sumljive spletne strani:
  • www.jordanslovenija.co
  • www.jordansslovenjia.com
  • www.jordanljubljana.com
  • www.airjordanslovenija.com
  • www.drmartensslovenia.com
  • www.drmartenssi.top
  • www.adidasyeezyslovenija.com

Po pregledu omenjenih spletnih strani je inšpektorat ocenil, da jim ne gre zaupati in bi lahko z uporabo teh spletnih strani postali žrtev prevare. “Ponudnik skuša potrošnike zvabiti v hiter nakup bodisi z visokimi popusti ali izredno nizkimi cenami za izdelke, ki so predvsem med mladimi zelo popularni. Spletne strani so prevedene v slovenski jezik, kar pa še ne pomeni, da gre za slovenskega prodajalca. Spletni prevaranti največkrat tekste delno prevedejo s spletnimi prevajalniki, delno pa tekste enostavno kopirajo z drugih, verodostojnih slovenskih spletnih strani. Tako lahko spletna stran deluje povsem legitimno, za njo pa se skriva nekdo, ki preži na potrošnike. Spletne prevare so vedno pogostejše, prevaranti pa hitro in spretno spreminjajo URL naslove, tako da le-teh še ni mogoče povezati s spletnimi prevarami, zato je pri spletnih nakupih potrebne veliko previdnosti,” pojasnjujejo.

Na kaj morate biti pozorni?

Vedno najprej poiščite in preverite podatke o prodajalcu. Načeloma so podatki verodostojnih spletnih trgovcev lahko dostopni že na njihovi spletni strani. Preverite sedež podjetja, telefonsko številko, elektronsko pošto in račun, s katerim poslujejo. Na različnih socialnih omrežjih in spletnih forumih lahko preverite kakšne imajo izkušnje z dotičnim podjetjem drugi potrošniki. Nakup blaga od neznanega oziroma nepreverjenega prodajalca je lahko tvegan, posebno, kadar ima ta sedež v tretji državi. Ni namreč nujno, da boste naročene izdelke prejeli. Lahko se zgodi, da boste prejeli izdelke, ki se bodo od vaših pričakovanj glede na oglaševanje prodajalca bistveno razlikovali.

Priporočamo, da preverite domeno spletne strani na strani whois. Ugotavljamo, da so domene lažnih spletnih strani registrirane relativno kratek čas. Registrar domene je navadno javnosti skrit ali pa se prevaranti poslužijo storitev različnih podjetij, ki dodeljujejo in registrirajo domene, kot je na primer singapursko podjetje alibaba.com singapore e-commerce private limited. Na ta način so skriti za imenom nekoga drugega, ki pa ni lastnik spletne trgovine. Opozarjamo, da uporaba domene s končnico .si še ne pomeni, da gre za podjetje iz Slovenije, saj lahko domeno registrira kdorkoli.

Pogosto se zgodi, da med zadetki iskanja določenega izdelka najdete zapisan URL naslov na primer www.jordansslovenija.com, ko pa nanj kliknete, vas usmeri na spletno stran z drugačnim URL naslovom. URL naslov se lahko povsem razlikuje, lahko pa gre zgolj za zamenjavo vrstnega reda črk, drugačno končnico ali pa izpuščeno črko. To je razvidno tudi iz nekaterih zgoraj navedenih spletnih strani, ki imajo različne URL naslove, spletna trgovina pa je povsem enaka ali pa vsaj zelo podobna.

Možnost plačila po povzetju ne pomeni nujno tudi dodatne varnosti, saj kot smo že omenili, lahko prejmete bistveno drugačen izdelek od pričakovanega ali pa celo prazen paket.

Priporočamo ogled spletne strani Varni na internetu preko katere Slovenski center za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT uporabnike interneta seznanja z varno uporabo interneta ter s pastmi, na katere lahko uporabnik naleti pri tem.

Potrošniki se, v primeru težav z nakupom od prodajalca s sedežem v Sloveniji, lahko za pomoč obrnete na Tržni inšpektorat. Če se prodajalec nahaja v drugi državi članici Evropske unije, se lahko za pomoč obrnete na Evropski potrošniški center , ki kot del mreže evropskih potrošniških centrov, ustanovljene s strani Evropske komisije, nudi potrošnikom pomoč pri uveljavljanju pravic v razmerju do podjetja iz druge države članice EU. V primerih nakupa od prodajalca iz tako imenovane tretje države pa pomoč lahko iščete le pri morebitnih potrošniških organizacijah v državi prodajalca.

foto: Tržni inšpektorat