V celjski stolnici vstajenjsko mašo vodil celjski škof Stanislav Lipovšek (foto, video)

06. 04. 2015 20:17

velikonocno_vstajenje_1Velika noč, najpomembnejši in osrednji praznik kristjanov, ki se v spomin na Jezusovo vstajenje od mrtvih praznuje na prvo nedeljo po prvi spomladanski polni luni, po cerkvenem koledarju pomeni konec postnega časa oz. čas veselja. Zjutraj se kristjani udeležujejo vstajenjske procesije in vstajenjske maše, pri katerih med drugim slovesno nosijo kip vstalega Jezusa Kristusa. Posneli smo pridigo škofa Stanislava Lipovška, ki ji lahko v celoti prisluhnete v spodnjem video posnetku.

Velikonočni procesiji s sveto mašo sledi velikonočni zajtrk z v soboto blagoslovljenimi jedili (suho meso, ki simbolizira Kristusovo telo; rdeči pirhi kaplje krvi; hren predstavlja žeblje; potica pa trnjevo krono). Tudi letos so najslovesnejši in osrednji dogodek krščanstva v celjski stolni cerkvi obeležili s slovesno mašo ob spremljavi slovesne cerkvene glasbe, izvajane s petjem, igranjem na orgle, godala in trobila, kar je vstajenjski maši dalo še posebno slovesen občutek.

Velikonočne procesije, ki je potekala od cerkve sv. Danijela do zvezde v središču Celja, se je udeležilo več kot 100 ljudi.
Velikonočne procesije, ki je potekala od cerkve sv. Danijela do zvezde v središču Celja, se je udeležilo več kot 100 ljudi.

Pridigo je vodil celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek, ki se je najprej dotaknil globljega pomena velike noči, seveda pa tudi tokrat ni šlo brez omembe aktualnih družbeno-političnih tem in vsesplošne krize. Najprej je izpostavil je velikonočno tridnevje, s katerim se končuje postni čas in se začenja velikonočni.

V pridigi je celjski škof med drugim spomnil tudi na bližajočo obletnico celjske škofije, ki bo naslednje leto praznovala že 10. obletnico. Skupaj s slovesnim obhajanjem te obletnice pa se bodo po njegovih besedah ozri na pobude škofovske sinode, posebej na tiste o družini. Novela zakona o družinskih razmerjih namreč še vedno zelo vznemirja Katoliško cerkev, posebej je zaskrbljujoče dejansko stanje, a Lipovšek poudarja, da upanje ostaja.

velikonocno_vstajenje_3

Škof Lipovšek je pridigo nadaljeval z veselo novico in sicer, da se položaj Cerkve v Sloveniji umirja oz. stabilizira, tudi z imenovanjem novega mariborskega nadškofa in metropolita patra Alojzija Cvikla, zaključil pa z velikonočnim voščilom vsem ljudem, najbližjim sodelavcem, duhovnikom ter sodelavcem župnijske Karitas, ki pomagajo vsem pomoči potrebnim. Zahvalil se je tudi za povezanost z brati in sestrami evangeličanske cerkve in srbske pravoslavne cerkve, ki bo veliko noč obhajala čez teden dni.

Velikonočno pridigo celjskega škofa, v kateri je pozval k odprtju src božji milosti, smo tudi tokrat v celoti posneli in ji lahko prisluhnete v spodnjem video posnetku. Vabljeni pa tudi k ogledu spodnje galerije fotografij, posnetih med procesijo in vstajenjsko mašo.

[simpleviewer width=100% height=700 id=793]

v/t/f: eH

 

S CELJE.INFO NA VEČER NOSTALGIJE KORNELIJE KOVAČA 40% CENEJE

Na našem portalu z ugodnimi ponudbami Polovička.si ponujamo 12 vstopnic za koncert Kornelije Kovača v Plesnem forumu Celje po 40% znižani ceni.

40% cenejše vstopnice naročite tukaj:

kornelija-polsi-klik

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
192 queries in 1,158 seconds.