V Celju začetek sojenja mami in partnerju, ki sta v avtu pustila umreti dveletnega otroka


Na sodišču v Celju se je začelo sojenje Tei K. in Tilnu N., katerim tožilstvo očita štiri kazniva dejanja. To so povzročitev smrti iz malomarnosti, zanemarjanje mladoletne osebe, prometa s prepovedanimi drogami in omogočanja njihovega uživanja mladoletni osebi.

Gre za tragičen primer iz Sv. Lovrenca v občini Prebold izpred skoraj leta dni, ko je mama s partnerjem po vrnitvi iz bolnišnice, kjer so ji opravili lepotni poseg, v razgretem avtomobilu na vročem soncu pustila zaprtega dveletnega sina, ki je zaradi toplotnega šoka umrl.

Mama Tea se o krivdi ni hotela izjasniti, kar pred sodiščem šteje kot da krivde ne prizna, partner Tilen pa krivdo zavrača.

Odvetnik Tee K. je zahteval, da senat zaradi občutljivosti podatkov sojenje zapre za javnost, češ da bi stigmatizirali njene preostale mladoletne otroke.  Tožilec pa se s tem ni strinjal, temveč je predlagal, da za zaprtimi vrati oba obdolžena podata le vsak svoj zagovor, da ne bi bila razkrita identiteta še živega mladoletnega oškodovanca, ki naj bi mu omogočila uživanje prepovedanih drog. Senat je predlogu zagovornika Kaca delno ugodil, zato ni znano, če sta se obtožena sploh odločila za zagovor ali ne, piše časnik Dnevnik.

Obtožnica, ki jo je prebral tožilec Jošt Jeseničnik, obema obtoženima v sostorilstvu očita povzročitev smrti še ne dve leti starega fantka 20. junija lani, ki sta ga, privezana v otroškem sedežu pustila v avtu najmanj tri ure, zaradi česar je bil izpostavljen visokim temperaturam in je zaradi hipertermije oziroma toplotnega šoka umrl. Obtožena sta tudi zanemarjanja fantka, češ da nista skrbela za fantkovo higieno, vpričo njega sta uživala prepovedane droge in alkohol, otrok pa je tudi sam prišel v stik z metadonom in sintetično prepovedano drogo alfa PiHP, katerih sledi so našli tudi v njegovi krvi. Močno poškodovano je imel zobovje, brez nadzora sta ga puščala ponoči, fanta pa je partner okoli prevažal brez veljavnega vozniškega izpita. Obtožnica obema očita še neupravičeno prodajo, prenašanje in hrambo prepovedanih drog in celo omogočanje uživanja le-teh mladoletni osebi in osebi, ki je bila v procesu odvajanja.

Sojenje se bo nadaljevalo 5. julija.