V Lipoglavu opažen medved

01. 05. 2021 08:50

Sinoči je PU Celje občan obvestil, da je v Lipoglavu, na območju Policijske postaje Slovenske Konjice, opazil medveda. S posnetka je razvidno, da gre za medvedjega mladiča, ki je hodil po cesti pred občanom in nato stekel v bližnji gozd. O pojavu medveda so obvestili predstavnike Lovske družine Loče, ki so pregledali območje.

Glede na to, da se bodo te dni mnogi odpravili na tradicionalne prvomajske pohode pristojni opozarjajo občane predvsem na območju Loč, Ponikve in Slovenskih Konjic, naj bodo kljub temu, da je možnost srečanja z medvedom majhna, na njegovo prisotnost pozorni.

Medveda v gozdu načeloma srečamo le v redkih primerih, saj nas medved običajno opazi prej in se umakne, zanj namreč predstavljamo naravnega sovražnika. Do težav lahko pride, če medveda s svojo prisotnostjo presenetimo in se znajdemo v njegovi neposredni bližini, ko nas ne pričakuje in nima časa za umik. Prav tako je lahko nevarno, če se znajdemo med medvedko in mladiči.

Problem na sprehajalnih poteh lahko predstavljajo psi, ki niso na povodcu n napadejo medveda, ker želijo zaščititi lastnika. Pes se bo zapodil proti medvedu, medved pa se bo branil. Pes se bo prestrašil ali umaknil in pritekel nazaj k lastniku. Medved bo šel za njim in v tem primeru lahko napade tudi lastnika.

Kljub temu, da je možnost srečanja z medvedom majhna, naj se na omenjenem območju pohodniki čim manj zadržujejo, če pa že, naj bodo glasni, naj se med sabo pogovarjajo in s tem medveda opozorijo na svojo prisotnost. Medved se bo praviloma umaknil. Pse naj imajo na povodcih.

Več nasvetov, kako ravnati ob srečanju z medvedom najdete na strani Zavoda za gozdove Slovenije.

M.T./PU Celje

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
148 queries in 0,843 seconds.