V okviru akcije “0,0 šofer – trezna odločitev” policisti na Celjskem ustavili kar 40 pijanih voznikov


V noči iz petka na soboto so tudi na Celjskem, v okviru akcije “0,0 šofer – trezna odločitev”, policisti izvajali poostren nadzor prometa s poudarkom na preverjanju psihofizičnega stanja voznikov.

Po poročanju Policijske uprave Celje so policisti nadzor izvajali med 19. uro v petek in 3. uro v soboto. V tem času so z alkotesti preizkusili 1089 voznikov. Enemu so odredili strokovni pregled.

40 voznikov je vozilo pod vplivom alkohola, od tega je alkotest trinajstim od njih pokazal stopnjo višjo od 0,52 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka. Najvišja ugotovljena stopnja alkoholiziranosti je bila 0,87 mg/l.

Zaradi vožnje pod vplivom alkohola so policist pridržali štiri voznike. Trem, ki niso izpolnjevali pogojev za vožnjo, pa so zasegli vozila.

Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč je na Celjskem letos približno enak kot lani. Tudi letos je dobrih sedem odstotkov povzročiteljev prometnih nesreč vozilo pod vplivoma alkohola.

Ker se bliža Martinovo in ker tudi veseli december ni daleč, policisti vsem voznikom sporočajo, da bodo do konca letošnjega leta, pravzaprav vse do konca prve polovice januarja naslednjega leta, posebno pozornost pri kontroli voznikov namenjali ravno psihofizičnemu stanju. Prav tako bodo pozorni na prekoračitve hitrosti.

S tem opozorilom, predvsem pa z aktivnostmi, ki jih bodo policisti izvajali v prihodnjih dneh, želijo vsem udeležencem cestnega prometa posredovati jasno sporočilo, da alkohol ne sodi v cestni promet in  da bodo skušali policisti z doslednim preverjanjem psihofizičnega stanja voznikov tudi v bodoče zagotavljati varnost vseh udeležencev v cestnem prometu. Seveda pa lahko največ k varnosti na naših cestah doprinesejo vozniki sami. Z umirjenostjo, strpnostjo, uvidevnostjo in predvsem upoštevanjem cestno prometnih predpisov.

Vir: PU Celje

* fotografija je simbolična