V organizirano kriminalno mrežo vpletena tudi Celjana

01. 09. 2015 16:39

PolicijaKriminalisti  Policijske  uprave Celje so v sodelovanju z Generalno policijsko upravo zaključili dlje časa trajajočo in obsežno kriminalistično preiskavo  in pretekli teden izvedli  več hišnih in osebnih preiskav ter drugih  aktivnosti na območju  policijskih uprav Ljubljana, Novo mesto in Celje.

Aktivnosti  so  izvajali zaradi sumov  korupcije, prometa s prepovedanimi drogami in nelegalnega preseljevanja tujcev. Pri tem so trem osebam  odvzeli  prostost,  po  prenehanju  zakonskih  pogojev  so vse tri izpustili.  V  nadaljevanju sledi  pregled  zasežene  dokumentacije  in preiskava zaseženih elektronskih naprav.

Kriminalisti  so  ugotovili, da se je 61-letni osumljenec iz okolice Celja, ukvarjal  z  ustanavljanjem gospodarskih družb ter posredovanjem in prodajo poslovnih  deležev tujcem v najmanj 32 gospodarskih družbah. To je počel z namenom preslepitve pristojnih organov  glede  pravega  namena  vstopa državljanov  tretjih držav na ozemlje Republike Slovenije in v druge države Evropske  unije, s tem pa omogočil  pridobitev  delovnih  in  bivalnih dovoljenj  najmanj  34  tujcem. Ti so  zgolj navidezno nastopali kot družbeniki  oziroma odgovorne osebe podjetij, ki so bile ustanovljene zgolj z namenom ilegalnih migracij. Večina od njih je že zapustila območje države in se nahajajo na Schengenskem območju, kar je bil tudi njihov namen.

Kriminalisti  so  pridobili  tudi dokaze zoper 24-letnega Celjana, ki je od tujcev zahteval plačilo več tisoč evrov in ga od  sedmih oseb  tudi prejel, ker jih je lažno prepričal, da bo s tem  denarjem vplival na uradne osebe upravnega organa, ki so tujcem dejansko izdali dovoljenja za začasno oziroma stalno prebivanje v Sloveniji. Tudi večina teh tujcev, ki bodo ovadeni zaradi plačila tovrstnega posredovanja, je že zapustila ozemlje Slovenije.

Isti  osumljenec se je ukvarjal tudi s prepovednimi drogami. V začetku lanskega leta je organiziral prevoz okoli 13 kg prepovedane droge konoplje iz Kosovega v Slovenijo. Hrvaški varnostni organi so omenjeno drogo zasegli na srbsko-hrvaški meji.

V  kriminalistični  preiskavi, ki jo usmerja Okrožno državno tožilstvo v Celju, so  kriminalisti  izvajali  tudi  prikrite  preiskovalne ukrepe, predvsem  zaradi  utemeljevanja  sumov storitve kaznivih dejanj Sprejemanje koristi  za  nezakonito posredovanje po 263. členu KZ-1 in Dajanje daril za nezakonito posredovanje po 264. členu KZ-1, Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja  države  po 308. členu KZ-1 in Neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi  drogami, nedovoljenimi  snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 186. členu KZ-1.

Kriminalisti  bodo  v omenjeni zadevi  kazensko ovadili 8 oseb za skupno 46 kaznivih dejanj.

polovicka_celje_klik

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
172 queries in 0,735 seconds.