V rudniški nesreči v Premogovniku Velenje poškodovanih 12 rudarjev. Stebrni udar in potres naj ne bi bila povezana

26. 07. 2022 06:25

Včeraj je v rudniku premoga v Velenju prišlo do stebrnega udara. Pri tem pa se je poškodovalo 12 rudarjev, ki so bili lažje poškodovani. Za tem so dodatno k zdravniku napotili še dva rudarska spremljevalca. Vsi so utrpeli lažje poškodbe in so že v domači oskrbi. Enota za reševanje ob rudniških nesrečah Velenje je pregledala območje dogodka, o dogodku pa je obveščen rudarski inšpektor in policija.

Stebrni udar je hipna sprostitev napetosti v hribini, ki je lokalno omejena in je dogodek, ki se v premogovnikih občasno zgodi. Ob stebernem udaru se celotna jama močno strese, sile ob tem pa so lahko zelo velike. Kljub sodobni tehnologiji ga vnaprej ni mogoče predvideti, lahko pa se ga omili. Nazadnje je do podobnega dogodka v Premogovniku Velenje prišlo lani, ko so bili poškodovani trije rudarji.

Glede na pričevanja naj bi šlo včeraj za enega najmočnejših stebrnih udarov v zadnjih letih.

Včerajšnji stebrni udar naj ne bi bil povezan s potresom, ki je bil na tem območju zaznan natanko ob isti uri

Kot so pojasnili v Premogovniku Velenje, je včeraj ob 21:43 na območju stebra NOP (oblomna proga) prišlo do stebrnega udara, pri čemer je bilo poškodovanih 12 rudarjev, dodatno pa so k zdravniku napotili še dva rudarska spremljevalca. Vsi so bili napoteni v Zdravstveni dom Velenje, reševalni ekipi ZD Velenje pa k sreči ni bilo potrebno posredovati, saj so vsi rudarji iz jame prišli sami. Rudarji so utrpeli lažje poškodbe in so že v domači oskrbi. Preiskava dogodka je v teku.

“V Premogovniku Velenje vsako nezgodo globoko obžalujemo in si s preventivnimi ukrepi, z varnostnim-tehnološkim informacijskim sistemom VTIS, s katerim vsakodnevno spremljamo vse parametre v jami, izdelanim Načrtom obrambe in reševanja ter z osveščanjem zaposlenih vsakodnevno prizadevamo, da bi bilo le-teh čim manj.

Kljub naštetemu zaradi specifike dejavnosti, ki se odvija 500 metrov pod površjem zemlje, v jami še vedno lahko pride do dogodkov in izrednih razmer, ki se jih kljub najsodobnejši tehnologiji ne da predvideti,” so pojasnili v Premogovniku Velenje.

Dogodek naj bi sicer v jami povzročil tudi precejšnjo materialno škodo. Njenega obsega ta trenutek še ni moč natančno opredeliti, saj popis in ocena škode še potekata.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
144 queries in 1,299 seconds.